Начало Здравна медиа Любопитно Нашето здраве Откриха какво кара тялото да атакува само себе си

Откриха какво кара тялото да атакува само себе си

Откриха какво кара тялото да атакува само себе си - изображение

Учени откриха как се зараждат автоимунните заболявания и защо човешкият организъм атакува сам себе си. Причината се крие в така наречените клетки тип В. Тяхната роля е да произвеждат антитела и да карат имунните клетки да се насочват към чуждите субстанции. Но след изследвания върху мишки, специалистите са установили механизъм, който действа като прекъсвач и провокира автоимунните атаки, пише Обекти.

Майкъл Каръл от Детската болница в Бостън и Харвардската медицинска школа обяснява, че реакцията на имунните клетки към собствените протеини е същата, както към чужд патоген. Четири години е отнело на учените да проследят механизма при гризачите.

Чрез откритието за реакцията на В-клетките експертите могат да дадат обяснение и на феномена „епитропно разпространение“. При него имунните клетки улавят антигени, които не би трябвало да представляват опасност за организма. Наблюдавали са го само в лабораторни условия, защото досега не са имали представа как той се развива във времето, за да се насочат към здрави тъкани и органи. Заболяването лупус е класически пример за такъв тип автоимунно поведение.

Когато тялото определи свой протеин като заплаха, клетките тип В започват да произвеждат т.нар. автоантитела, които започват да разрушават организма. Учените искат да прекъснат процеса, но засега това остава в бъдещето.

По статията работи: Ирина Тенева
Снимка: healthline.com

 

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияНовиниЗдравни съветиЛюбопитноОрганизацииЛеченияЛайфстайлПатологияХранене при...Алт. медицинаИсторияИзследванияБотаникаФизиологияНормативни актовеСпортСпециалистиСнимкиДиетиПсихологияИнтервютаСоциални грижиКлинични пътекиЗаведенияНаправления в медицинатаАнкети