Начало Здравна медиа Любопитно Знаете ли, че... Някои импланти могат да предизвикат автоимунни заболявания

Някои импланти могат да предизвикат автоимунни заболявания

Някои импланти могат да предизвикат автоимунни заболявания - изображение

Хирургичните мрежести импланти, често използвани при гинекологични операции и при херния, може да са причината толкова много пациенти да съобщават за симптоми на автоимунно разстройство. Това твърди ревматолог от университета в Албърта.

Той споделя, че в своята практика изучавал 40 пациенти, които имали подобни импланти, и установил, че почти всички се оплакват от хронична умора, когнитивно увреждане, болки в мускулите и ставите, сухота в очите, повишена температура и др. „От тези пациенти 45% развиха автоимунно заболяване от типа на лупус или ревматоиден артрит, а онези, които страдаха от алергии преди поставянето на импланта, симптомите се влошиха още повече“, допълва Ян Терваерт, директор на Отдела по ревматология в университета.

Ученият представил изследването си на 11-та конференция по автоимунология и въпреки че то е малко, представя една неочаквана информация. Много често симптомите не се лекуват или дори не се потвърждават от някои лекари, но съществуват сред много пациенти с мрежести импланти.

Терваерт смята, че причинно-следствената връзка може да бъде същата, която е установена при силиконовите импланти на гърдите. Проучвания показват, че пациенти с такива имат повече симптоми на автоимунен/автовъзпалителен синдром, причинен от адюванти, и повишен риск от развитие на автоимунно разстройство. При животински модели е доказано, че силиконът може да индуцира автоимунни заболявания, ако животните имат генетична предразположеност.

Когато в тялото се постави чуждо тяло, незабавно се активира имунната система. Тя продължава да се бори с несвойственото за организма и в крайна сметка с течение на времето става нефункционираща“, обяснява специалистът. Все пак не е нужно хората да се паникьосват, тъй като много от пациентите не развиват симптомите. На първо място трябва да са налице съответните гени.

Ревматологът отбелязва, че предшестващите алергии се срещат при 80% от пациентите с гръдни импланти, което е същия процент при хората с мрежести импланти, страдащи от подобни проблеми в изследваната от него група. „В Холандия правителствато информира всички пластични хирурзи, че ако пациентите, желаещи да си поставят силикон в гърдите, имат предшестващи алергии, трябва да обмислят да не правят операцията. Най-малкото е необходимо хората да бъдат предупредени, че състоянието им може да се влоши след подобна интервенция“, казва Терваерт.

Редактор: Ирина Тенева
Източник: medicalxpress.com
Снимка: plasticsurgeons.com.au

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияИсторияНовиниЛюбопитноЗдравни съветиОрганизацииЛеченияПатологияМикробиологияХранене при...Алт. медицинаСнимкиПсихологияИнтервютаИзследванияНормативни актовеБотаникаЛайфстайлДиетиКлинични пътекиСоциални грижиСпециалистиАнкетиЗаведенияНаправления в медицината