Начало Здравна медиа Любопитно Нашето здраве Силиконовите импланти за гърди не са за цял живот

Силиконовите импланти за гърди не са за цял живот

Силиконовите импланти за гърди не са за цял живот - изображение
  Силиконовите импланти са относително сигурни въпреки честите усложнения и риска - макар и минимален - от лимфома. Оценката е на Американската агенция по храните и лекарствата, цитирана от Би Би Си. Те бяха забранени в САЩ през 1992 г., защото често се пукаха и силиконът изтичаше, но през 2006 г. отново бяха разрешени две марки.

  Около 10 млн. жени в света носели силиконови импланти в гърдите си, като при една пета от тях се налагало да ги махнат в рамките на 10 г. Най-честите усложнения са спукване на имплантите, болки, инфекции, груби надигнати белези, асиметрия или набръчкване. Проучването на агенцията не открило връзка между силикона и заболявания на тъканите, рак на гърдата или репродуктивни проблеми, каквито слухове вървят от време на време.

  Докладът на американската агенция твърди, че рискът от констатираните локални усложнения нараства с времето.

  Имплантите за гърди не са за цял живот, така експертите предупреждават жените, които обмислят да се подложат на операция за бюста. Колкото по-дълго се носели силиконовите подплънки, толкова по-вероятно било да се наложи изваждането им по медицински причини.

  От друга страна, агенцията констатира, че жените, които са използвали пластична хирургия за коригиране на формите си, имали по-високо ниво на удовлетвореност от собственото тяло, а също от размера и формата на имплантите.

  Въпреки честите локални усложнения и неблагополучия след операцията експертите от САЩ смятат, че пациентите имат възможност да направят информиран избор и разбират добре предимствата и рисковете от подобна хирургическа манипулация. Известни дами като певицата Тори Спелинг от САЩ обаче се оплакват, че от тежестта на силикона, бюстът висва само след няколко години и се налага нова операция за естетична корекция.

За Framar.bg:

Още по темата:

2.4, 5 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛюбопитноСнимкиНовиниПсихологияИнтервютаНормативни актовеЛайфстайлРецептиЗдравни съветиАлтернативна медицинаМедицински изследванияХранене при...СпециалистиЛеченияПроизводителиКлинични пътеки