Начало Здравна медиа Здравни новини Изобретиха меко изкуствено човешко сърце

Изобретиха меко изкуствено човешко сърце

Изобретиха меко изкуствено човешко сърце - изображение

Учени принтираха чрез 3D принтер меко изкуствено човешко сърце с помпен механизъм. Специалистите от Висшия технически институт в Цюрих преодоляха един от проблемите, пречещ да се постигне по-ефикасно изделие, като изработиха изкуствения орган от силикон.

Досега пластмасовите и метални механизми трудно се интегрираха в тъканите и имаше реална опасност да ги повредят заради неестественото им движение. Но мекото сърце е направено от силиконови стени, които се движат точно като човешкото. То тежи 390 г и обемът му е 679 куб. см.

Разликата между оригиналния и изкуствения орган е, че между клапите няма стени, а цели отделения, които се издуват и имитират действието на помпа.

При проведените тестове изкуственото сърце се е справило и е доказало, че реално работи, но предстои още много работа от страна на учените, докато то стане приложимо в човешкия организъм. Силиконовият материал, от който е направен органа, издържа 3000 удара, което се равнява на 30 минути работа на сърцето. Целта на учените е да подобрят издръжливостта на изобретението, за да може да поема по-дълги по време натоварвания.

Предимството на изкуственото сърце е, че то е „моноблок“ и така не се налага специалистите да се притесняват дали различните вътрешни механизми ще си паснат един с друг, пише The Indian Express.

По статията работи: Ирина Тенева
Снимка: indianexpress.com

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С НОВИНАТА

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА

НОВИНАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

НовиниСнимкиЛеченияЛюбопитноРецептиЛайфстайлХранене при...ИсторияНормативни актовеЗдравни съветиФизиологияМедицински изследванияСпортАлтернативна медицинаОрганизацииБотаникаВидеоКлинични пътекиСпециалисти