Начало Здравна медиа Здравни новини Учени създадоха пластмасова утроба

Учени създадоха пластмасова утроба

Учени създадоха пластмасова утроба  - изображение

Екип от американски учени от Филаделфия е създал изкуствена утроба от пластмаса, в която недоносените бебета могат да оцелеят. Тя наподобява условията на истинската, като съдържа електролитен разтвор, който е подобен на амиотичната течност. Измислен е и начин как свободно да циркулира кръвта и да става обмена на кислород и въглероден диоксид. Средата в Biobag, както е наречена пластмасовата утроба, е стерилна и по-лесно се поддържа, отколкото в традиционните кувьози, които са с въздух.

Учените са изпробвали новото си изобретение върху агнета, които са били също в степен на развитие, отговаряща на човешката 23-та гестационна седмица. Ембрионите стояли в изкуствената утроба над 4 седмици и през това време белите дробове и мозъкът им се развили, отворили си очите и без проблем преглъщали, както и дишали чрез пъпната връв. Екипът от учени решили проблемите с кръвоснабдяването, като свързали съдовете на плода с нов вид оксигенатор и кръвта плавно преминавала през системата. Вторият проблем бил с избягването на риска от инфекции и премахването на отпадъците, които се отделят в околоплодната течност, но и той бил разрешен.

Biobag ще може да се използва за “износване“ на човешки недоносени бебета най-малко след 3 години, тъй като предстоят още проучвания и усъвършенстване на технологията. Само едно към три бебета има шанса да оцелее, ако е родено в 23-та гестационна седмица. Ако неонатологичното отделение разполага с модерна и добра апаратура, последствията от ранното раждане за бебето могат да са минимални. Но не винаги става така, затова изкуствената утроба може да бъде отлично решение след няколко години.

По статията работи: Ирина Тенева
Снимка: theatlantic.com

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С НОВИНАТА

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА

НОВИНАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

ЛюбопитноЛайфстайлНовиниСнимкиРецептиНормативни актовеИсторияХранене при...Здравни съветиЛечения