Начало Здравна медиа Здравни новини Уникална вътреутробна операция спаси живота на бебе

Уникална вътреутробна операция спаси живота на бебе

Уникална вътреутробна операция спаси живота на бебе - изображение

Бебе в много тежко състояние е било оперирано вътреутробно в 26-та гестационна седмица. Операцията е извършена в частна болница в София. Християна е родена преждевременно, но в много добро състояние след успешната манипулация на 17 декември 2015 година.

Специалистът по фетална медицина д-р Кристина Чачева обясни, че проблемът на бебето бил забелязан от лекарка, която води женска консултация. Плодът събрал много вода в плеврите и кожата и вече имал сърдечна недостатъчност. Единствената възможност била да бъде направен дренаж в белия му дроб.

Оперативно раждане в толкова ранен етап на бременността се предприема в случай, че бебето има много здраво сърце, за да може да понесе това натоварване и да оцелее. При тази ситуация това не било решение.

Момиченцето много бързо извадило дрена, затова първият опит за дренаж бил неуспешен. Вторият път дренът бил поставен така, че бебето да не може да го достигне и по този начин лекарите успели да задържат бременността още 4,5-5 седмици. Упойката на бебето била поставена в крачето му по време на интервенцията.

При извършването на операцията се получил Синдромът на огледалото, при който, когато плодът е с плеврален излив, майката също започва да събира вода основно в съдовата система и развива състояние, наподобяващо прееклампсия. Съществувал риск да се наложи ранно оперативно раждане, ако състоянието на майката не се подобри.

Жената дошла след повече от месец, тъй като водите й изтекли. Състоянието на бебето било значително по-добро и нямало излив.

Това е вторият случай на д-р Чачева в болница "Надежда" на вътреутробно дрениране на белите дробове при хидропс. Хидропсът представлява състояние на плода, при което се излива и натрупва течност в различни органи по различни причини. Хидропсът при Християна се дължал на смущения в лимфния оток. Тя вече е изписана и е при родителите си в град Симитли.

 

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С НОВИНАТА

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА

НОВИНАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

ЛюбопитноНовиниЛеченияЛайфстайлХранене при...ПсихологияСнимкиИсторияКлинични пътекиЗдравни съветиИнтервютаСпециалистиЗаведенияНормативни актовеАнкети