Начало Здравна медиа Любопитно Нашето здраве Импланти ще лекуват хроничен синузит

Импланти ще лекуват хроничен синузит

Импланти ще лекуват хроничен синузит - изображение

Импланти, освобождаващи кортикоиди, ще могат да се използват за лечението на хроничен синузит, информират специалисти от Северозападния университет в Чикаго.

Идеята е за нов вид терапия срещу хроничен синузит, при която имплантите се вкарват директно в синусите. Там поетапно се освобождават кортикоиди на място. Основната цел е да се намалят драстично размерите на появилите се полипи и да се избегне хирургичната намеса.

Имплантът се нарича Sinuva, производство на калифорнийската компания Intersect Ent. Това е биорезорбируем полимер, който директно освобождава в лигавицата на синусите стероида мометазонов фуроат. Поставянето се извършва без упойка, в рамките на няколко минути. След три месеца имплантът се саморазгражда. Принципът е подобен на използването на стендове, които освобождават лекарства, за да се попречи на запушването на артериите.

За да проверят ефективността на имплантите американските специалисти са провели изследване с участието на 300 лица с хроничен синузит. Доброволците са били разделени в две групи – едните с поставени импланти, а другите без. Участниците са проследявани в продължение на три месеца.

Резултатите от проучването са показали, че могат да се намалят хирургичните интервенции при 63% от пациентите от първата група. При контролната група това е важило за 39% от участниците. Отделно експертите отбелязват, че използването на импланти е намалило и признаците на назална конгестия.

Проучването е извършено под ръководството на Робърт Кърнот от медицинският институт „Файнбърг“. Резултатите са били представени на европейската конференция по оториноларингология в Барселона.

Импланти ще лекуват хроничен синузит

По статията работи: Велина Неделчева
Снимка: sheknows.com, businesswire.com

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияХранене при...ЛюбопитноНовиниСнимкиИсторияПсихологияЗдравни съветиИнтервютаАлт. медицинаНормативни актовеИзследванияСпециалистиЛайфстайл