Начало Здравна медиа Любопитно Знаете ли, че... Откриха как високата телесна температура помага в борбата с тумори и инфекции

Откриха как високата телесна температура помага в борбата с тумори и инфекции

Откриха как високата телесна температура помага в борбата с тумори и инфекции - изображение

Математици и биолози откриха механизма, чрез който нашият организъм активира защитните си сили в зависимост от температурата на тялото. Те установили, че колкото тя е по-висока, толкова повече организмът ни ускорява ключовата отбранителна система, която се бори срещу тумори, инфекции и рани.

Учените от университетите в Уоруик и Манчестър доказали чрез експеримент, че малките повишения на температурата увеличават скоростта на клетъчния „часовник“, който контролира реакцията към инфекцията при треска например. Биолозите открили, че възпалителните сигнали активират белтъците „ядрен фактор капа бета“ (NF-кВ). Те започват тактово отчитане, при което NF-кВ се движат напред и назад вътре и извън клетъчното ядро, където превключват и изключват гени. Това позволява на клетките да реагират на тумор, рана или инфекция. Когато NF-кВ е неконтролиран, той се асоциира с възпалителни заболявания като псориазис, болестта на Крон и ревматоиден артрит.

При телесна температура от 34 градуса ядреният фактор капа бета се забавя, а при по-високи от 37 градуса се ускорява. Математиците от Центъра за биологични системи към университета в Уоруик изчислили как повишаването на температурата води до забързване на процеса. Протеин, наречен А20, е в основата на цикъла. Специалистите го отстранили от клетките и открили, че NF-кВ губи своята чувствителност по отношение на увеличаващата се температура. Водещият математик проф. Дейвид Ранд обяснява, че в нормалния живот 24-часов телесен „часовник“ контролира малки промени (от порядъка на 1,5 градуса) в температурата на човешкото тяло.

Изследването показва, че температурата променя възпалението в клетките и тъканите по биологичен начин и предполага, че новите лекарства ще могат по-точно да променят отговора на тялото чрез пренасочване на протеина А20.

Проучването е публикувано в сп. Proceedings на Националната академия на науките.

По статията работи: Ирина Тенева
Източник: medicalxpress.com
Снимка: fakihivf.com

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛеченияЗдравни съветиБотаникаСнимкиФизиологияЛюбопитноХранене при...НовиниИсторияАлт. медицинаДиетиМикробиологияСпециалистиНормативни актовеИзследванияОрганизацииКлинични пътекиТестовеНаправления в медицинатаЛайфстайл