Начало Здравна медиа Любопитно Отслабване и спорт Откриха начин за потискане на апетита

Откриха начин за потискане на апетита

Откриха начин за потискане на апетита - изображение

Потискането на хормона аспросин намалява апетита, желанието за консумираната храна и регулярното наддаване на тегло, информират учени от медицинския колеж в Бейлор в Хюсън, САЩ.

Хормонът аспросин регулира дейност в областите на мозъка, които са отговорни за контролирането на апетита и телесната маса. Той е открит чрез ДНК анализ при два души с рядкото заболяване, наречено неонатален прогероиден синдром (NPS), характеризиращо се с изключително ниски нива на мазнини в организма. Тези хора често се чувстват летаргично поради липсата на именно на този хормон.

Специалистите са установили, че лица с наднормено тегло, преждевременно стареене и необичайно слаб апетит се характеризират с мутация на гена FBN1. При протеина Fibrillina-1, кодиран с дефектно ДНК, отсъства малък фрагмент. Тази част не нарича аспросин. Той се секретира от масни клетки и от мести в черния дроб. Подава сигнал за незабавното освобождаване на глюкоза в кръвта. Когато тя се повиши, продукцията на хормона се преустановява. При здрави хора се отделя от фибрилина и действа като отделна молекула.

Експеримент с гризачи показва, че хормонът играе важна роля в определянето на нивата на кръвна захар предимно между храненията. Мишките с подобна мутация са демонстрирали засилен апетит при въвеждането на хормона в организма им. Оказа се, че той взаимодейства с невроните в хипоталамуса. Известни са два вида специфични невронни клетки – неврони AgRP, които стимулират апетита и неврони POMC, които го потискат. Аспросинът оказва по различен начин влияние и на двата вида клетки като засилва чувството за глад. Отделно учените са установили, че при хората с наднормено тегло нивото на този хормон в кръвта е доста високо.

В допълнителен експеримент експертите доказват, че при инжектирането на антитела на затлъстели гризачи, които деактивират хормона, се отчита намален апетит и тегло при животните.

Според специалистите резултатите от изследването могат да бъдат полезни в изработването на медикаменти за регулиране и намаляване на концентрацията на хормона при диабет и наднорменото тегло.

По статията работи: Велина Неделчева
Източник: medicalxpress.com
Снимка: ogastrite.ru

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияТестовеНовиниЛюбопитноЛайфстайлСнимкиСпортФизиологияЗдравни съветиДиетиЛеченияЗдравни проблемиАлт. медицинаБотаникаПсихологияХранене при...ИзследванияИсторияОрганизации