От древни времена гроздето се е използвало за лечение на анемия и туберкулоза
Полезните вещества, съдържащи се в гроздето, влияят върху някои хормони, регулиращи метаболизма на мазнините и стимулират процеса на растежа. Гроздето е много богато на лесно усвоимите от организма витамини предимно от групите А, В и С. По своята дейност и ефективност то превъзхожда множество други източници на тези витамини. Така например, гроздовият сок в сравнение с цитрусовите плодове, боровинките и крушите, съдържа значително по-висока степен на калий, калций, фосфор и магнезий.
Заради тези и много други свойства, които притежава, гроздето се е славело с репутацията на висококачествен лечебен продукт още в древността. Използвано е при лечението на анемия, на стомашно-чревни заболявания и дори на туберкулоза. На всички е добре познато, че глюкозата е незаменима при състояние на слабост на организма, както и че възстановява нормалната дейност на сърдечно-съдовата и нервната система. Гроздето има не само физиологични, но и диетични свойства. Този плод не е само ценен енергиен източник. Гроздето увеличава отделянето на урина и така пречиства целия организъм от натрупаните токсични вещества.
Коментари към От древни времена гроздето се е използвало за лечение на анемия и туберкулоза