Начало Здравна медиа Любопитно Знаете ли, че... Болните от диабет са по-застрашени да развият туберкулоза

Болните от диабет са по-застрашени да развият туберкулоза

Болните от диабет са по-застрашени да развият туберкулоза - изображение

Учени съобщиха, че страдащите от диабет са изложени на по-голям риск от туберкулоза и ако двете заболявания се съчетаят, може да се създаде „перфектната буря“. Ново изследване, представено на конференцията за здравето на белите дробове в Хага, дава тази основателна причина за тревога.

Специалисти от Лондонското училище по хигиена и тропическа медицина направили кръвни тестове на хора, живеещи с диабет и туберкулоза (ТБ). Участниците били от Румъния, Индонезия, Южна Африка и Перу. Друга група доброволци, които били тествани, били с ТБ и с висока кръвна захар, но под нормата, характерна за заболяването. Изследователите открили, че кръвните проби на хората, които нямат диабет, все още съдържат молекули, присъщи за пациентите с ТБ и диабет едновременно. Според учени резултатът показва, че дори преди човек да развие автоимунното заболяване, рискът от заразяване с туберкулоза е по-висок.

В някои страни като Индия например, в които живеят приблизително една четвърт от всички случаи на ТБ, всеки, за когото е установено, че носи болестта, трябва автоматично да бъде изследван за диабет и обратното. Според специалистите държавните институции трябва да имат ангажимента да проверяват пациентите с висока кръвна захар за туберкулоза.

Връзката между двете заболявания е известна, но слабо проучена. Диабетът забавя естествената защита на организма, което дава възможност на ТБ да се развие. Наблюдава се леко спадане на случаите на белодробната инфекция и на смъртните случаи вследствие нея през последното десетилетие, но за сметка на това се увеличават главоломно тези на диабет тип 2. Това е силен потенциален риск, тъй като приблизително 1 на всеки 4-ма души на Земята носи ТБ бактерии в тялото си, а над 450 млн. са диабетици с тип 2.

Директорът по политика и стратегия на ЕС Пол Йенсен твърди, че страните с най-голяма опасност са тези с висока степен на латентна туберкулоза и с нарастващи случаи на диабет. Това са Китай, Пакистан, Индия и няколко страни от Югоизточна Азия.

„Ако имате туберкулоза и диабет едновременно, това прави лечението още по-сложно. По-вероятно е да получите отново белодробното заболяване в бъдеще и да умрете“, допълва Йенсен.

Световната борба срещу ТБ често се фокусира върху превенцията на ХИВ/СПИН, тъй като тази болест, подобно на диабета, увеличава риска от туберкулоза. Например в Африка, на юг от Сахара, ХИВ отслабва имунната система и ТБ се разраства. Пол Йенсен заявява, че вече близо 8 на сто от световните случаи на туберкулоза се дължат на диабета. Но не се обръща толкова внимание на тях, колкото на провокираните от ХИВ.

Редактор: Ирина Тенева
Източник: medicalxpress.com
Снимка: pixabay.com

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияНовиниДиетиИсторияСнимкиВидеоЛайфстайлЛюбопитноЛеченияТестовеАлт. медицинаИзследванияБотаникаЗаведенияСоциални грижиХранене при...ПатологияИнтервютаЗдравни съветиСпортХрани и ястияАнкетиОрганизацииКлинични пътекиПсихологияЗдравни проблемиСпециалистиПроизводители