Начало Здравна медиа Любопитно Нашето здраве Какво се крие зад болките в гърдите

Какво се крие зад болките в гърдите

Какво се крие зад болките в гърдите - изображение
  Болката в гърдите е сериозен симптом, който не трябва да бъде пренебрегван от пациентите. Незабавно трябва да се потърси лекарска помощ, за да се установят причините, а те са много. На първо място гръдната болка може да се дължи на сърдечен инфаркт, затова електрокардиограмата е задължително изследване. Когато причина за болката е сърцето, тя е стягаща като в менгеме и човек се чувства "окован като в обръч".

  При белодробния инфаркт страда белият дроб поради нарушено оросяване. То настъпва, защото се запушват клончета на артерията, която храни белия дроб - най-често заради тромби, идващи от крайниците.

  Болката е остра, режеща, придружена от сърцебиене. Опасно е, когато запушеният кръвоносен съд е по-голям. Подобен проблем по-често засяга пълни, оперирани, залежали хора.

  Болката в гръдния кош може да се дължи на възпаление на обвивката на белия дроб (плеврит). Възпалителната течност между двете части на тази обвивка е малко, но достатъчно, за да дразни нервните окончания. В резултат човек усеща остър бодеж при дишане. Възпаление на плеврата може да се получи и когато човек боледува от туберкулоза или пневмония. Иначе болката в гърдите не е толкова характерна за туберкулозата.

  Причина за гръдна болка могат да бъдат и злокачествени заболявания.

  Болката в гръдния кош може да е свързана с костната част на самата гръдна клетка. Нервните окончания в междуребрието могат да се възпалят, при което човек усеща остра болка при дишане. Това не е белодробна болка и тя се лекува по различен начин - с нестероидни противовъзпалителни средства. Тя се разпознава при палпация, при дълбоко вдишване или при движение на тялото.

  При т.нар. херпес зостер, който се причинява от варицела зостер, възпалението е точно по хода на нервите. Затова болката е много силна и постоянна и обикновено става причина пациентите да постъпват в кардиологични отделения със съмнение за инфаркт на миокарда.

 Д-р София Ангелова, главен асистент в Специализираната болница за активно лечение на белодробни болести "Св. София"

За Framar.bg:

Още по темата:

3.5, 8 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЗдравни съветиИзследванияБотаникаНовиниФизиологияЗаведенияИсторияСпециалистиЛюбопитноПатологияХранене при...ВидеоСнимкиДиетиЛайфстайлЛеченияАлт. медицинаТестовеСпортКлинични пътекиПроизводителиСоциални грижиОрганизацииПсихология