Начало Здравна медиа Любопитно Нашето здраве ВИРУСЪТ „КОХ” ОТНОВО СЕ РАЗВИХРИ

ВИРУСЪТ „КОХ” ОТНОВО СЕ РАЗВИХРИ

ВИРУСЪТ „КОХ” ОТНОВО СЕ РАЗВИХРИ - изображение

   Още през 1993 г. Световната здравна организация прогнозира, че за период от 10 години, ако не се педприемат нужните ефективни мерки, от туберкулоза ще са болни 30 милиона души в света. Тази прогноза като тенденция се потвърждава. Напоследък от нея всяка година се разболяват средно около 8 милиона в света, а три милиона умират.

    Наскоро специалисти от Европейския център за контрол и профилактика на заболяванията предупредиха, че се забелязва нова атака на вируса „Кох", причинител на туберкулозата. Увеличението на болните от тази опасна болест се обяснява със стреса /включително и от икономическата криза/ и с устойчивостта на вируса на съвременните антибиотици. Лошите битови условия и небалансираното хранене провокират заболяването, но то може да се прихване и по въздушно-капков път. В наши дни е доказано, че туберкулозата вече не е болест само на мизерията.

    Според проучванията най-уязвими са възрастните хора и жените, тютюнопушачите и алкохолиците, а също и наркоманите. В рисковата група попадат всички от 15 до 49 години. Коварното при туберкулозата е, че може 7-8 години да протече без симптоми. А и бацилът е доста устойчив. Може да оцелее 12 дни в млякото, а попаднал в неузрели млечни продукти в тъмни помещения - до 3 години.
Заразата се разпространява по въздушно-капков път и чрез заразени животни. Един бацилоносител може да зарази 10-40 души. Вашна роля в барбата срещу туберзулозата играят навреме направените ваксини. Забелязва се увеличение на заболеваемостта, което до голяма степен се дължи на влошеното качество на живот. Семейният статус също влияе - от 4 до 7 пъти е по-висока заболеваемостта от туберкулоза при овдовелите или несемейните, а 30 пъти по-голяма - при наркоманите.

    В началото признаците са преди всичко обща слабост, отпадналост, лесна умора, леност, спадане на теглото, загуба на апетит, повишена температура, суха кашлица. По-късно се появяват болки в гърдите, задух и кръвохрачене. Туберкулозата е много сериозно и трудно лечимо заболяване и трябва да се лекува в специализирана болница.

    През последните 3 години Световната здравна организация настойчиво и тревожно поставя проблема с мултирезистентната туберкулоза като един от водещоте социални проблеми. Хората с мултирезистентна туберкулоза са 2,5% от общия брой на заболелите от туберкулоза. Лечението й средно продължава не по-малко от 2 години и струва около 250 пъти по-скъпо от това на обичайната туберкулоза.

За Framar.bg: в-к Лечител

Още по темата:

4.3, 4 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияДиетиНовиниИсторияСнимкиЛюбопитноЛеченияМедицински изследванияАлтернативна медицинаТестовеБотаникаЗаведенияСоциални грижиНормативни актовеЛайфстайлСпециалистиЗдравни съветиКлинични пътекиХранене при...Храни и ястияРецептиСъставки