Начало Здравна медиа Любопитно Психология Още едно доказателство, че добрата комуникация е в основата на всяка успешна връзка

Още едно доказателство, че добрата комуникация е в основата на всяка успешна връзка

Още едно доказателство, че добрата комуникация е в основата на всяка успешна връзка - изображение

Отдавна е известно, че добрата комуникация е в основата на всяка успешна връзка, но сега учените добавят и солидно доказателство на тази златна теза.

Изследванията на екип от невролози от Принстънския университет доказват недвусмислено, че когато двама души комуникират добре, тяхната мозъчна дейност се синхронизира, когато двама души говорят помежду си, те действително могат да са на една вълна.

Невролозите Грег Стивънс и Ури Хасън за първи път поглеждат на комуникацията от тази гледна точка. Фокусът на минали изследвания е бил поставян основно върху речта и върху разбирането на речта.

В настоящото изследване с помощта на fMRI скенер екипът е установил, че мозъчната дейност на говорителя и слушателя се синхронизира по време на разговора, а колкото по-силна е връзката между тях, толкова по-близка е невралната синхронизация.

Откритието на невролозите от Принстънския университет подкрепя концепцията, че добрата комуникация води до сближаване между хората, не метафорично, а съвсем реално в мозъка.

Ръководителят на изследването Ури Хасън, доцент в катедра Психология на Принстън. 

Снимка: taringa.net

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛайфстайлЛюбопитноПсихологияЗдравни съветиНовиниСпециалистиСпортСнимкиТестовеЛеченияСоциални грижиИнтервютаАлт. медицинаИстория