Начало Здравна медиа Любопитно Интимно Проблемите във връзката възпрепятстват мъжете да търсят психологична помощ

Проблемите във връзката възпрепятстват мъжете да търсят психологична помощ

Проблемите във връзката възпрепятстват мъжете да търсят психологична помощ - изображение

Има връзка между нагласата да се потърси помощ след посттравматично стресово разстройство и депресия и настъпването на разрив в интимните отношения. Изследване открива разлика между половете в това отношение. При мъжете влошаването на взаимоотношенията изглежда пречи те да се обърнат за помощ и лечение, докато при жените е точно обратното.

Въпреки че тежестта на симптомите провокира към търсенето на терапия, ролята на проблемите в работата и в интимен план в тази връзка е неясна. Със задачата да я изяснят се заели изследователи от VA Boston Healthcare System и от Медицинския факултет на Бостънския университет, които наблюдавали 363-ма оцелели ветерани от 11 септември.

Учените установили, че при мъжете търсенето на лечение било намалено, когато е придружено от сериозен разрив във връзката. При жените влошаването на отношенията действа като посредник между тежестта на симптомите на посттравматичен стрес и използването на здравни услуги.

„Резултатите подчертават необходимостта от взимането под внимание на ролята на интимните взаимоотношения в търсенето на помощ и лечение от ветерани. Трябва да се подчертае и стойността на прилагане на информирани подходи, типични за дадения пол, чрез които да се насърчава обръщането към специалист за решаване на проблемите“, допълва Дуейн Вог, изследовател психолог.

Докато учените не могат да бъдат сигурни защо се проявява тази полова разлика, те вярват, че тази констатация се дължи на различната роля, която връзките играят в живота на мъжете и жените. Това включва и по-голямото внимание и наблягане върху взаимоотношенията от страна на жените.

Редактор: Ирина Тенева
Източник: sciencedaily.com
Снимка: pixabay.com

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияПсихологияНовиниЛюбопитноСпециалистиИсторияСнимкиСоциални грижиЗаведенияЛеченияИнтервютаЗдравни съветиЛайфстайл