Начало Здравна медиа Любопитно Психология Българските деца водят нездравословен живот и са емоционално объркани

Българските деца водят нездравословен живот и са емоционално объркани

Българските деца водят нездравословен живот и са емоционално объркани - изображение

Като всяко дете и българското не се различава от своите европейски връстници по желанието за игра, да общува с много приятели, да постига успехи и да пътува. Но дотук с приликите. Нашите синове и дъщери водят по-нездравословен начин на живот, което включва ранно започване на сексуални контакти, употреба на алкохол и пушене. Те не извършват почти никаква физическа активност и в менюто им присъстват предимно вредни храни и напитки.

Според експерти голям проблем е липсата на обучение в родните училища по сексуално здраве. Има разработени наръчници за учениците от 9 до 11 клас от Националния център за обществено здраве и анализи, Регионалните здравни инспекции са обучили хора, които да преподават, но все още не е въведено във всички учебни заведения.

Доц. Михаил Околийски, експерт в СЗО, коментира пред БТА, че българските деца са интелигентни и умни, но са объркани и не получават никаква подкрепа. Страховете, които ги притесняват, са да не изостанат материално от своите приятели, да не успеят да завържат трайни и успешни приятелства, от самостоятелни решения. Днешните момичета и момчета постоянно се сравняват със своите връстници – какви дрехи носят, родителите каква кола имат, квартала, в който живеят.

Най-голяма драма българчетата изживяват при загуба на близък, развод и неуспешни връзки. Те смятат, че влюбването им е за цял живот и не могат да преодоляват приключването на връзката. За разлика от тях европейските деца са научени, че подобни отношение в ранна възраст не са трайни.

Децата са оставени сами да се справят емоционално и психически със своите проблеми и затруднения, казва доц. Околийски. Неумението на родителите да общуват с децата си и ограниченият брой на специалистите психолози, които работят с подрастващи, са причината за агресията в училище, за увеличаването на депресивните състояния и все по-ниската възраст, на която се правят първите опити за самоубийство.

По статията работи: Ирина Тенева
Снимка: dianesuffridgephd.com

 

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияНовиниЛеченияПсихологияСоциални грижиЛюбопитноИнтервютаИсторияЗаведенияСпециалистиЛайфстайлЗдравни съветиТестовеАнкетиСнимкиХранене при...Алтернативна медицинаСпортВидеоЗдравни проблемиБотаникаМедицински изследванияРецептиОрганизацииОбразованиеНормативни актовеКлинични пътеки