Пиенето на суроватъчен протеин на гладно има редица ползи за здравето

Пиенето на суроватъчен протеин преди хранене сваля кръвното налягане, сочи проучване. Освен това държи кръвната захар в норма и подобрява липидния профил при хора с наднормено тегло или затлъстяване.
Откритието е направено от учени от Иранския университет по медицински науки, чието изследване е публикувано в Journal of Nutrition & Intermediary Metabolism. Те сравнили ползите от суроватъчния протеинов концентрат (WPC) и от соевия протеинов изолат (SPI) в продължило 12 седмици клинично изпитване.
Суроватката е популярна хранителна добавка най-вече сред занимаващите се със спорт. Тя се получава като страничен продукт при производството на млечни изделия. Има три основни форми – концентрат, изолат и хидролизат. След като бъде отстранена течността от млякото, остава суроватъчния протеинов концентрат. Когато той се обработи допълнително, се превръща в изолат.
Соевият протеин е нискокалорична добавка, която се използва за натрупване на мускули. Неговата употреба предизвиква противоположни мнения, тъй като е алерген, който може да се открие в преработената храна като хляб и други печени продукти. „Има много противоречия около соята и дали е полезна, но подозренията се отнасят по-скоро за соевия изолат, а не за изделия като тофуто или соевите зърна“, коментира здравният инструктор Деви Мос.
Учените провели своето проучване сред 52 мъже между 30- и 65-годишна възраст в продължение на 3 месеца. Също така участниците имали индекс на телесната маса между 25 и 40 кг/кв.м. Една част от доброволците трябвало да пият 65 г суроватъчен протеин, разтворен във вода, половин час преди обяд. Останалите приемали 60 г соев изолат при същите условия. Специалистите измерили липидния профил, кръвната захар и кръвното налягане на мъжете преди и след експеримента.
Резултатите показали, че приемът и на двете добавки подобрил нивата на „лошия“ и „добрия“ холестерол, на кръвното и на захарта, но при участниците, които пиели суроватъчен протеин ползите били повече. При тях значително спаднало диастолното кръвно налягане, а е известно, че високите му стойности могат да доведат до сърдечносъдови заболявания. Също така намалели нивата на аполипопротеин В и на липопротеините с ниска плътност (LDL). Те заедно с липопротеините с висока плътност (HDL) са показатели за доброто здраве на сърцето.
По статията работи: Ирина Тенева
Източник: naturalnews.com
Снимка: livestrong.com
Още по темата:
ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА
СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ
КатегорияХрани и ястияЗдравни съветиДиетиСпортЛюбопитно- Коя е най-добрата закуска за отслабване и контролиране на диабет тип 2?
- Футболните тренировки понижават високото кръвно налягане
- Понижават прага на високото кръвно налягане
- МУ – Варна ще се включи в националната кампания за измерване на кръвното налягане
КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА