Начало Здравна медиа Любопитно Знаете ли, че... Пиенето на суроватъчен протеин на гладно има редица ползи за здравето

Пиенето на суроватъчен протеин на гладно има редица ползи за здравето

Пиенето на суроватъчен протеин на гладно има редица ползи за здравето - изображение

Пиенето на суроватъчен протеин преди хранене сваля кръвното налягане, сочи проучване. Освен това държи кръвната захар в норма и подобрява липидния профил при хора с наднормено тегло или затлъстяване.

Откритието е направено от учени от Иранския университет по медицински науки, чието изследване е публикувано в Journal of Nutrition & Intermediary Metabolism. Те сравнили ползите от суроватъчния протеинов концентрат (WPC) и от соевия протеинов изолат (SPI) в продължило 12 седмици клинично изпитване.

Суроватката е популярна хранителна добавка най-вече сред занимаващите се със спорт. Тя се получава като страничен продукт при производството на млечни изделия. Има три основни форми – концентрат, изолат и хидролизат. След като бъде отстранена течността от млякото, остава суроватъчния протеинов концентрат. Когато той се обработи допълнително, се превръща в изолат.

Соевият протеин е нискокалорична добавка, която се използва за натрупване на мускули. Неговата употреба предизвиква противоположни мнения, тъй като е алерген, който може да се открие в преработената храна като хляб и други печени продукти. „Има много противоречия около соята и дали е полезна, но подозренията се отнасят по-скоро за соевия изолат, а не за изделия като тофуто или соевите зърна“, коментира здравният инструктор Деви Мос.

Учените провели своето проучване сред 52 мъже между 30- и 65-годишна възраст в продължение на 3 месеца. Също така участниците имали индекс на телесната маса между 25 и 40 кг/кв.м. Една част от доброволците трябвало да пият 65 г суроватъчен протеин, разтворен във вода, половин час преди обяд. Останалите приемали 60 г соев изолат при същите условия. Специалистите измерили липидния профил, кръвната захар и кръвното налягане на мъжете преди и след експеримента.

Резултатите показали, че приемът и на двете добавки подобрил нивата на „лошия“ и „добрия“ холестерол, на кръвното и на захарта, но при участниците, които пиели суроватъчен протеин ползите били повече. При тях значително спаднало диастолното кръвно налягане, а е известно, че високите му стойности могат да доведат до сърдечносъдови заболявания. Също така намалели нивата на аполипопротеин В и на липопротеините с ниска плътност (LDL). Те заедно с липопротеините с висока плътност (HDL) са показатели за доброто здраве на сърцето.

По статията работи: Ирина Тенева
Източник: naturalnews.com
Снимка: livestrong.com

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияХрани и ястияЗдравни съветиДиетиСпортЛюбопитноБотаникаНовиниХранене при...СнимкиФизиологияИсторияАлт. медицинаВидеоИзследванияЛеченияПроизводители