Начало Здравна медиа Любопитно Екология Пластмасовите наночастици вредят на Световния океан

Пластмасовите наночастици вредят на Световния океан

Пластмасовите наночастици вредят  на Световния океан - изображение

Наночастиците, които влизат в състава на пластмасовите продукти, са вредни за световния океан. Изводите са на международна група от токсиколози и специалисти от Далекоизточният федерален университет във Владивосток.

Въглеродните и силициевите наночастици повреждат клетките на микроскопичните водорасли, които са в основата на океанската хранителна верига.

Опитите са осъществени върху едноклетъчното водорасло Heterosigma akashiwo, което е особено чувствително към негативни влияния, тъй като има тънка клетъчна стена. Учените установяват, че при концентрация на100 мг наночастици на литър, възниква токсичен ефект. Острата токсична реакция се появява на третия ден, а на седмия вече започва хроничното отравяне на едноклетъчния организъм.

Изводът, който правят изследователите е, че клетките на водораслите са били повредени механично. И независимо от факта, че в сравнение с нанотръбите, нановлакната са били по-малко токсични, точно те са провокирали деформацията на клетките.

Изследването за пореден път насочва вниманието към замърсяването на Световния океан, а от екипа припомнят, че 80% от пластмасите биват изхвърлени в него.

Редактор: Гергана Караилиева
Източник: vesti.ru

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияНовиниЛюбопитноИсторияЗдравни съветиЛайфстайлСнимкиСоциални грижиНормативни актовеРецептиХрани и ястияАлт. медицинаБотаникаДиети