Начало Здравна медиа Любопитно Знаете ли, че... Племе от Боливия е с най-здрави сърца в света

Племе от Боливия е с най-здрави сърца в света

Племе от Боливия е с най-здрави сърца в света - изображение

Племето цинаме от Боливия се отличава с най-здравите сърца в света според американски специалисти. Учените са регистрирали най-ниските нива на нарушение на сърдечната дейност, почити никакви запушени артерии и изключително намален риск от инфаркт на миокарда.

Основната причина се крие в техният режим на хранене, който съществено се различава от съвременния общоприет. Племето, състоящо се от близо 16 000 души, се занимава предимно със земеделие и лов в Амазонската джунгла. Те не консумират захар, мазнини, спиртни напитки или тютюневи изделия.

Близо 17% от храната им е съставена от месо от диви животни – тапир, глигани и други. 7% се дължат на сладководните риби като сом и пираня и останалата част от хранителният им режим се заема предимно с ориз, маниока и царевица. За тях е много характерно консумирането на много плодове и ядки.

Освен хранителният режим, от съществено значение за здравето на племето е и движението. Физически активни са както децата, така и възрастните хора – средно със 17 000 крачки на ден.

"Те са изключително активни физически, което истински ни изуми", коментира д-р Грегъри Томас от медицински център "Лонг Бийч Мемориъл" в Калифорния. "При по-задълбочени проучвания установихме, че хората под 45-годишна възраст нямат почити никакви запушвания на артериите. За сравнение в Америка всеки трети човек страда от подобен проблем“, допълни д-р Томас.

Въпреки че, еволюцията ни води към нови насоки и няма как да се върнем към древния лов, то според специалистите има какво да се научи от това племе за по-пълноценен и здравословен начин на хранене и живот.

По статията работи: Велина Неделчева
Снимка: Tabelog.US

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЗдравни съветиСнимкиЛюбопитноЛайфстайлХранене при...НовиниИсторияМедицински изследванияЛеченияСпортОрганизацииАлтернативна медицинаБотаникаНормативни актовеСпециалистиКлинични пътеки