Плодът манго може да се окаже изключително ефикасен в превенцията срещу рак
Плодът манго може да се окаже изключително ефикасен в превенцията срещу рак, откриха учени от Тексаския изследователски център.
Резултатите от изследванията им показват, че веществата, които се съдържат в плода, могат да предотвратят развитието на ракови клетки.
Полезните си свойства мангото дължи на специфичните антиоксидантни съединения като кверцетин, физетин и галова киселина. От друга страна плодът алкализираща храна, подходяща за диабетици и хора с проблемно зрение, коса и кожа.
"Антиоксидантите в този плод са 4-5 пъти по-малко, отколкото в нара и боровинките например, но въпреки това, основните антиоксиданти, който задават противораковия ефект, са полифенолите, на които мангото е изключително богато", коментират американските изследователи.
Мангото е особено полезно в превенцията срещу рак на гърдата и рак на дебелото черво.
"Туморните клетки, които се развиват в тези органи, са най-чувствителни към полифенола, който задава клетъчна смърт, но без да засяга здравите клетки", обясняват изследователите.
Известно е също, че плодът подобрява дейността на бъбреците и стомашно-чревния тракт, нормализира кръвното налягане, укрепва стените на кръвоносните съдове и предпазва от сърдечносъдови заболявания.
Снимка: futuretvnetwork.com
Коментари към Плодът манго може да се окаже изключително ефикасен в превенцията срещу рак