Начало Здравна медиа Любопитно Екология Поради глобалното затопляне климатичните аномалии ще стават все повече и повече

Поради глобалното затопляне климатичните аномалии ще стават все повече и повече

Поради глобалното затопляне климатичните аномалии ще стават все повече и повече - изображение
Силно застудяване обхвана Централна и Източна Европа миналата зима - температурите паднаха до -30 градуса по Целзий, а снегът достигна до покривите. Подобни метеорологични явления в последните две години преживяха и жителите на няколко източни американски градове като Вашингтон, Ню Йорк и Филаделфия.

Учени от Лабораторията по Земята и атмосферни науки в университета Корнел смятат, че в бъдеще подобни събития ще има все по-често. Според тях, това се дължи на рязкото топене на арктическия морски лед, което ще доведе до много по-сериозно и по-бързо изменение на климата, отколкото смятат повечето специалисти.

Топенето на морските ледове на Арктика може да предизвика ефекта на доминото, който значително да увеличи вероятността от сурови зими в средните ширини на Северното полукълбо.

Глобалното затопляне увеличава топенето на ледовете през лятото, отваряйки тъмните води на океана за слънчевата светлина. Това води до по-голямо поглъщане на слънчевата радиация, и прекомерно нагряване на океана през лятото. Излишната топлина се отделя в атмосферата главно през есента, намалявайки градиента на температурата и атмосферното налягане между Северния ледовит океан и средните географски ширини. Това позволява на студен полярен въздух свободно да прониква в по-ниските географски ширини и да причинява силни студове и обилни снеговалежи в Европа и САЩ.

Нарастващата нестабилност на климата води до непредсказуеми аномалии: в някои части зимата в Северното полукълбо може да бъде рекордно топла, а в други - със силни студове и снеговалежи. Освен това, последните с всяко следващо десетилетие, ще бъдат все повече и повече.

За Framar.bg:

Още по темата:

3.3, 6 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛюбопитноЛайфстайлНовиниХранене при...Клинични пътекиМедицински изследванияОрганизацииСнимкиЗдравни съвети