Начало Здравна медиа Любопитно Нашето здраве По състоянието на зъбите може да се прецени дали сме застрашени от диабет

По състоянието на зъбите може да се прецени дали сме застрашени от диабет

По състоянието на зъбите може да се прецени дали сме застрашени от диабет - изображение

Проучване, проведено от екип изследователи от Тайван и САЩ, установи, че лошото здравословно състояние на зъбите може да бъде свързано с по-висок риск от диабет. Откритията на специалистите показват, че чрез зъболекарския преглед може да се забележи дали даден човек е изложен на опасността от развитие на заболяването.

Учените са разгледали ефекта на глюкозния толеранс (преддиабетно състояние със стойности на кръвната захар между 7 и 11 mmol/l два часа след хранене) върху здравето на зъбите при 9670 души в Щатите. Те анализирали данните за хората, които били на 20 и повече години. Информацията била събрана от зъболекари по време на Национално проучване за изследване на храненето и здравето в периода от 2009 до 2014 г. Взети са предвид и резултати за телесната маса, кръвната захар на гладно, стойностите й 2 часа след хранене, за хемоглобин (HbA1c), дали има установен диабет и с какви лекарствени средства е лекуван.

Специалистите регистрирали дали има и какъв е броят на липсващите зъби в устата на участниците и наличието на пародонтоза. Отчели връзката между глюкозния толеранс и състоянието на зъбите, като взели предвид възрастта, пола, расата, дали има диабетици в семейството, дали участниците са пушачи и доколко употребяват алкохол, степен на образование и индекс на бедност.

Резултатите показали, че прогресивно се увеличил броят на пациентите с липсващи зъби, тъй като техният глюкозен толеранс се влошил от 45,57% в групата с нормални показатели до 67,61% в групата с глюкозен толеранс извън норма и до 82,87% при хората с диабетес мелитус (т.нар. сладък диабет). Учените установили, че всички фактори, с изключение на пола, значително повлияват за броя на липсващите зъби. Най-нисък среден брой на паднали зъби е открит в групата с нормален глюкозен толеранс – 2,26. При хората с кръвна захар на границата и малко над нея липсващите зъби били средно 4,41, а при тези с повишена кръвна захар – средно 6,80.

Открихме прогресивна положителна връзка между влошаването на глюкозния толеранс и броя на липсващите зъби. Въпреки че не може да се прави крайно заключение за причинно-следствената връзка, може да се твърди, че оредяването на зъбите са предвестник на появата на истинския диабет“, казва Рейналд Самоа от Национален медицински център „Град на надежда“ в Дуарте, Калифорния и един от авторите на изследването.

Диабетът може да повлияе на състоянието и на устната кухина. Високата захар може да доведе до болка, инфекция и други проблеми на тъканите в устата, венците, челюстта и зъбите. Когато нивата на кръвната захар не се контролират, високите равнища на глюкоза в слюнката могат да насърчат развиването на бактерии. На свой ред те се смесват с храната и създават мек, лепкав филм, наречен плака. Тя се формира заедно с храни, които имат по-голямо съдържание на захари и нишестета. Някои видове плака могат да причинят кариес, други могат да доведат до заболяване на венците и лош дъх.

Диабетиците са изложени на по-голям риск от появата на орални и зъбни проблеми и затова е важно да вземат допълнителни мерки, за да поддържат добро състояние на устната кухина. Отличната грижа включва и поддържане на нивата на кръвната захар в норма, избягването на храни и напитки, богати на захар, редовно миене на зъбите.

По статията работи: Ирина Тенева
Източник: naturalnews.com
Снимка: rt.com

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияБотаникаХранене при...НовиниСнимкиИсторияЗдравни съветиПатологияЛюбопитноИнтервютаЛайфстайлХрани и ястияТестовеАнкетиСпортВидеоДиетиЛеченияОрганизацииИзследванияКлинични пътекиАлт. медицинаПсихологияЗдравни проблемиСпециалистиПроизводителиНаправления в медицинатаСоциални грижиНормативни актовеЗаведения