Редовната консумация на орехи понижава риска от диабет тип 2
Редовната консумация на орехи значително намалява риска от развитие на диабет тип 2, сочи анализ на данни от две кохортни проучвания с десетгодишно проследяване, обхващащи стотици медицински сестри от САЩ.
Видовете мазнини и диабет тип 2
Смята се, че към момента от диабет тип 2 страдат над 360 милиона души в световен мащаб, като се очаква броят им да надхвърли 550 милиона до 2030 г. Диабет тип 2 представлява приблизително 90 процента от всички случаи на диабет. Следователно първичната профилактика на хроничното заболяване чрез промяна на диетата и начина на живот е от първостепенно значение за общественото здраве.
Последните данни сочат, че видът на мазнините, а не общият прием, играе важна роля за развитието на диабет тип 2. Проучванията показват, че по-високият прием на мононенаситени и полиненаситени мастни киселини и по-ниският прием на наситени мазнини и транс-мазнини са свързани с намален риск от диабет тип 2.
През последните години връзката между редовната консумация на ядки и риска от диабет тип 2 привлича вниманието на множество изследователи. Въпреки че ядките са богати на мазнини, повечето от тях са мононенаситени и полиненаситени, за които вече стана ясно, че имат благоприятно въздействие върху риска от развитие на хроничното заболяване.
Въпреки че при повечето ядки съдържанието на хранителни вещества се припокрива, съществуват значителни разлики в количеството на мастни киселини. Например, в сравнение с други дървесни ядки, орехите са с уникално високо съдържание на полиненаситени мастни киселини – около 47%.
Потенциалните ползи от полиненаситените мазнини за предотвратяване на диабет е причината изследователите да проучат връзката между консумацията на орехи и риска от развитие на болестта. За целта са използвани данни от 2 кохортни проучвания с десетгодишно проследяване, включващи стотици медицински сестри от 11 американски щата.
Връзката между орехите и риска от развитие на диабет тип 2
По време на проучванията консумацията на орехи е оценявана на всеки 4 години чрез валидирани въпросници за честотата на хранене и видовете храна. С помощта на допълнителни анкети са определени рисковите фактори за хронични заболявания, като телесно тегло, тютюнопушене, физическа активност, употреба на хормони при всички участници. Други диетични променливи, включени в статистическите модели, са приемът на алкохол, пълнозърнести храни, плодове, зеленчуци, риба, червено месо, кафе и подсладени напитки, които се актуализират на всеки 4 години и са свързани с риска от диабет. Допълнително е събрана и информация за фамилната анамнеза за диабет и раса.
Резултатите и от двете кохортни проучвания показват, че консумацията на орехи е свързана с по-нисък риск от диабет тип 2 при участници, които консумират по 1-3 порции месечно (1 порция = 28 г орехи) в сравнение с тези, които никога или рядко включват ядките в диетата си.
Настоящият анализ показва, че честият прием на орехи е свързан с по-нисък риск от развитие на диабет тип 2 при жените, което е в подкрепа на включването на ядките, и по-конкретно орехите, като компонент на здравословна диета за профилактика на диабета.
Други изследвания, доказващи ролята на орехите в превенцията на диабет тип 2
Резултатите от наскоро проведеното рандомизирано проучване „PREDIMED“ предполагат, че средиземноморската диета, допълнена с 30 г дървесни ядки (50% орехи, 25% бадеми и 25% лешници), значително намалява риска от метаболитен синдром и честотата от диабет тип 2 в сравнение с диета с ниско съдържание на мазнини. Интервенционни проучвания пък установяват, че 56 г смесени ядки като заместител на въглехидратните храни подобряват гликемичния контрол при пациенти с диабет тип 2.
В няколко други клинични проучвания изследователите специално използват орехи като експериментална храна и откриват ползи за нивата на липидите в кръвта и функцията на ретикуло-ендотелната система.
Тези доказателства подкрепят ролята на орехите в превенцията и лечението на диабета.
ncbi.nlm.nih.gov, pixabay.com
Продукти свързани със СТАТИЯТА
БИОХЕРБА БИО ОРЕХОВ ТАХАН ОТ 100% СМЛЕНИ ОРЕХОВИ ЯДКИ 250 г
КАРОТЕН ОМЕГА КЕЪР СЛЪНЦЕЗАЩИТНО ОЛИО ЗА ПРИДОБИВАНЕ НА ТЕН SPF 20 125 мл
БИОДОКТОР ФЕМИНО - ЗА ЖЕНСКА ПОЛОВА СИСТЕМА солуцио 50 мл.
АРГАНИА СЛЪНЦЕЗАЩИТЕН КРЕМ СЪС SPF 50 75 мл
БИОХЕРБА ТРОЙЧАТКА капсули 250 мг * 100
БЕЛ ФАЙН БОЯ ЗА КОСА № 3.66 ВИОЛЕТОВО КАФЯВ
СТАТИЯТА е свързана към
- Грижа от природата
- Диабет
- Как да свалим нивата на кръвна захар без лекарства
- Лечение на инсулинова резистентност: лекарства, добавки и хранене
- Диета № 9 - при диабет
- Знаете ли достатъчно за подкожните мазнини в тялото?
- Орехи - ползи и вреди
- Инсулин и HOMA-индекс
- E11 Неинсулинозависим захарен диабет
- Повишена кръвна захар сутрин
- ACE инхибитори
Коментари към Редовната консумация на орехи понижава риска от диабет тип 2