Консумацията на орехи намалява риска от сърдечносъдови заболявания
![Консумацията на орехи намалява риска от сърдечносъдови заболявания - изображение](https://static.framar.bg/thumbs/6/curious/orehi-sarce.jpg)
Изследователи установяват, че включването на орехите като част от здравословната диета е свързано с увеличаване популацията на някои бактерии, които могат да помогнат за укрепване на здравето. Освен това тези промени в чревната микрофлора са свързани с подобрения в някои рискови фактори за сърдечни заболявания.
Промените в диетата могат да са полезни за здравето
Кристина Петерсен, асистент в Държавния университет в Пенсилвания, казва, че изследването публикувано в списанието „Journal of Nutrition“, предполага, че орехите могат да бъдат здравословна закуска за сърцето и стомашно-чревния тракт.
Значителни доказателства показват, че малките подобрения в диетата имат голяма полза за здравето. Консумацията на 90 грама орехи на ден може да бъде добър начин за подобряване на здравето на червата и намаляване на риска от сърдечни заболявания.
„Замяната на обичайната закуска, особено ако тя е нездравословна, с орехи е малка промяна, която можете да направите, за да подобрите здравето на сърцето си.“, казва Петерсен.
Предишни изследвания показват, че орехите, когато се комбинират с диета с ниско съдържание на наситени мазнини, могат да имат положителен ефект върху сърцето. Например скорошно проучване предполага, че ежедневната консумация на цели орехови ядки понижава нивата на холестерола и кръвното налягане.
Чревният микробиом оказва влияние върху риска от сърдечносъдови заболявания
Според изследователите стари проучвания стигат до извода, че промените в бактериите в стомашно-чревния тракт, известни също като чревен микробиом, помагат да се обяснят ползите за сърдечносъдовата система от консумацията на орехи.
През последните няколко години се работи засилено върху теорията, че състоянието на червата се отразява на цялостното здраве. В настоящото проучване изследователите се насочват към връзката между промените в червата, вследствие на консумация на орехи, и подобренията в рисковите фактори за сърдечни заболявания.
За тази цел в изследването са включени 42 участници с наднормено тегло или затлъстяване, които са на възраст между 30 и 65 години. Преди началото на проучването доброволците са поставени на хранителен режим, наречен Американска диета, за две седмици.
След приключване на двуседмичния период участниците са разпределени на случаен принцип в три групи, като всяка от тях е подложена на различен хранителен режим, изключващ наситените мазнини, като и при трите диети те са заменени с орехи или растителни масла. Проучването преминава през три етапа, като всички участници са подложени на различните хранителни режими в продължение на шест седмици в почивка между диетичните периоди.
За да анализират бактериите в стомашно-чревния тракт, изследователите взимат фекални проби преди края на всеки от периодите на проучването.
В края на изследването учените установяват, че диетата с орехи е свързана със значителни промени в популацията на чревните бактерии и рисковите фактори за сърдечни заболявания. Също така по време на проучването се наблюдава растеж и размножаване на определени бактерии, като например Eubacteria eligens и Butyricicoccus, които са свързани с положителни промени в нивата на кръвното налягане.
Констатациите от изследването показват, че консумацията на орехи може да намали риска от развитие на сърдечносъдови заболявания чрез обогатяване на чревната микрофлора с бактерии, полезни за здравето.
Според Реджина Ламендела, доцент по биология в колежа „Джуниата“ откритията са пример за как включването на определени храни в диетата може да подобри здравето на стомашно-чревния тракт, което от своя страна да намали риска от развитие на сърдечносъдови заболявания.
sciencedaily.com, freepik.com
Коментари към Консумацията на орехи намалява риска от сърдечносъдови заболявания