Две ябълки на ден намаляват нивата на холестерол и риска от сърдечносъдови заболявания
Консумацията на две ябълки на ден намалява нивата на холестерол в кръвта и риска от развитие на сърдечносъдови заболявания според ново проучване на учени от Университета „Рединг“ във Великобритания.
Какво показва проучването?
Изследването, публикувано в „American Journal of Clinical Nutrition“, предполага, че всекидневната консумация на ябълки, които са източник на фибри и полифеноли, значително намалява нивата на лошия холестерол и подобрява маркерите, свързани със здравето на кръвоносните съдове при хора с повишени нива на холестерол в кръвта.
За целите на изследването са сформирани две групи. В първата група участниците консумират ябълки сорт „Канадска ренета“, богати на съединението проантоцианидин, а във втората ябълков сок. Докато плодовата напитка е сходна по калории и общо количество захар, то плодовете имат значително по-високо съдържание на фибри (8,5 г срещу 0,5 г) и общо съдържание на полифенол (990 мг срещу 2,5 мг).
Всички участници са помолени по време на проучването да записват хранителните продукти, които консумират, и да избягват други промени в диетата си, освен вече наложените от изследователите.
След няколкоседмична почивка групите са разменени, като на участниците, които преди това са консумирали цели плодове, е предоставен ябълков сок. Този вид проучване, наречено кръстосано, помага на изследователите да сравняват резултатите от различни методи, приложени при едни и същи хора, вместо да съпоставят данните от две проучвания.
Фибрите, съдържащи се в пресните ябълки, насърчават сърдечното здраве
Изследователите стигат до заключението, че когато участниците консумират по две пресни ябълки на ден, те имат по-ниски нива на холестерол в кръвта, отколкото когато пият ябълков сок. Изводът от проучването е, че съединенията, съдържащи се в плода, особено фибрите, могат да имат обещаваща роля за насърчаване сърдечното здраве.
Интересното е, че данните от проучването също така предполагат, че жените може да са по-облагодетелствани от ползите на ябълките за понижаване на нивата на холестерол в кръвта, отколкото мъжете, но проучването не е предназначено да сравнява резултатите въз основа на пола, така че е твърде рано да се правят заключения.
Необходими са повече изследвания, за да се разбере по какъв начин ябълките влияят на нивата на холестерола и подобряват здравето на сърцето, независимо от обнадеждаващите резултати. Междувременно проучването е поредното, което доказва, че плодовете и зеленчуците могат да бъдат полезна част от здравословната диета.
Пектинът има понижаващ ефект върху нивата на холестерола
Остава неизяснено обаче дали фибрите, които обикновено се съдържат в ябълките, или полифенолът, който е в значително по-голяма концентрация в използвания от изследователите сорт, е отговорен за подобряването на сърдечното здраве.
Изследователите са на мнение, че най-вече пектинът – активна съставка, съдържаща се в много плодове и зеленчуци, с редица здравословни ползи за човешкия организъм - и други фибри имат понижаващ холестерола ефект, а не полифенолът, съдържащ се в ябълките, въпреки че все още няма ясни доказателства.
„Това последно проучване показва, че дори и минимална промяна в ежедневния режим на хранене може да окаже въздействие върху риска от сърдечносъдови заболявания. Интересен е фактът, че две ябълки на ден, а не ябълков сок, могат значително да повлияят върху маркерите на сърдечното здраве на участниците.“, коментира проф. Джули Лоугроувър от Университета „Рединг“.
Видео
medicalxpress.com, insider.com, pixabay.com
-
Ниската консумация на алкохол не предпазва от сърдечносъдови заболявания
-
Хората с по-нисък социален статус са податливи на сърдечни заболявания
-
Според учени прееклампсията е свързана с повишен сърдечносъдов риск на по-късен етап от живота
-
Ако правите под 5 хиляди крачки дневно, водите заседнал начин на живот
Продукти свързани със СТАТИЯТА
КАК ДА СЕ ГРИЖИМ ЗА ЗДРАВЕТО НА СЪРЦЕТО - Д-Р БУН ЛИМ - ХЕРМЕС
ФЛОРАДИКС КИНДЕРВИТАЛ сироп 250 мл SALUS HAUS
КУНДАЛ ШАМПОАН ПРИ ПЪРХОТ С АРОМАТ НА ЗЕЛЕНА ЯБЪЛКА 500 мл
НовАЛОКСИ ШАМПОАН ЗА ОБЕМ И ЖИЗНЕНОСТ 1000 мл
ЕМПЕР ДАМСКИ ДЕЗОДОРАНТ FASIO 200 мл
МИША TALKS НОЩНА ВЕГАН МАСКА ЗА ЛИЦЕ СКИН СМУТЪР 10 г
СТАТИЯТА е свързана към
- Грижа от природата
- Сусамово масло – състав и ползи за здравето
- Ябълково мартини с джинджифил и лимон
- Кафето не е опасно за здравето на сърцето
- Сочен ябълков сладкиш с лимонови корички
- Фреш от ябълки, моркови и джинджифил
- Печено пиле с ябълки, сушени сини сливи и мед
- Ябълков сладкиш с млечно-канелен сироп и орехи
- Печени ябълки с мед и орехи
- Режимът на хранене 5:2 намалява рисковете за поява на сърдечносъдови заболявания
- Предотвратете появата на сърдечно-съдови заболявания с напитка от ягоди, ябълка и картоф
Коментари към Две ябълки на ден намаляват нивата на холестерол и риска от сърдечносъдови заболявания
Родил съм се с повишен холестерол(11-13 без лекарства) и от години (40) се боря с него. По времето на социализма имаше специална лаборатория, която следеше хората с повишен холестерол и им даваше съответните диети. До 45-годишна възраст съм го поддържал с диети на ниво 6.5-7. Дато дойде демокрацията и всичко изчезна. Но искам да кажа, че докато ме следяха ми бяха обяснили, че 2 чаени лъжички пектин се равняват на 34 килограма ябълки. Разбира се пектина прябва да се консумира правилно. Това ще рече, че 2 лъжички пекти се разбъркват вечерта с половин купичка кисело мляко (250 г) и се консумира половината на другата сутри, а останалата половина вечерта. Много е лепливо по зъбите и неприятно, но е много ефективно.