Две ябълки на ден намаляват нивата на холестерол и риска от сърдечносъдови заболявания

Консумацията на две ябълки на ден намалява нивата на холестерол в кръвта и риска от развитие на сърдечносъдови заболявания според ново проучване на учени от Университета „Рединг“ във Великобритания.
Какво показва проучването?
Изследването, публикувано в „American Journal of Clinical Nutrition“, предполага, че всекидневната консумация на ябълки, които са източник на фибри и полифеноли, значително намалява нивата на лошия холестерол и подобрява маркерите, свързани със здравето на кръвоносните съдове при хора с повишени нива на холестерол в кръвта.
За целите на изследването са сформирани две групи. В първата група участниците консумират ябълки сорт „Канадска ренета“, богати на съединението проантоцианидин, а във втората ябълков сок. Докато плодовата напитка е сходна по калории и общо количество захар, то плодовете имат значително по-високо съдържание на фибри (8,5 г срещу 0,5 г) и общо съдържание на полифенол (990 мг срещу 2,5 мг).
Всички участници са помолени по време на проучването да записват хранителните продукти, които консумират, и да избягват други промени в диетата си, освен вече наложените от изследователите.
След няколкоседмична почивка групите са разменени, като на участниците, които преди това са консумирали цели плодове, е предоставен ябълков сок. Този вид проучване, наречено кръстосано, помага на изследователите да сравняват резултатите от различни методи, приложени при едни и същи хора, вместо да съпоставят данните от две проучвания.
Фибрите, съдържащи се в пресните ябълки, насърчават сърдечното здраве
Изследователите стигат до заключението, че когато участниците консумират по две пресни ябълки на ден, те имат по-ниски нива на холестерол в кръвта, отколкото когато пият ябълков сок. Изводът от проучването е, че съединенията, съдържащи се в плода, особено фибрите, могат да имат обещаваща роля за насърчаване сърдечното здраве.
Интересното е, че данните от проучването също така предполагат, че жените може да са по-облагодетелствани от ползите на ябълките за понижаване на нивата на холестерол в кръвта, отколкото мъжете, но проучването не е предназначено да сравнява резултатите въз основа на пола, така че е твърде рано да се правят заключения.
Необходими са повече изследвания, за да се разбере по какъв начин ябълките влияят на нивата на холестерола и подобряват здравето на сърцето, независимо от обнадеждаващите резултати. Междувременно проучването е поредното, което доказва, че плодовете и зеленчуците могат да бъдат полезна част от здравословната диета.
Пектинът има понижаващ ефект върху нивата на холестерола
Остава неизяснено обаче дали фибрите, които обикновено се съдържат в ябълките, или полифенолът, който е в значително по-голяма концентрация в използвания от изследователите сорт, е отговорен за подобряването на сърдечното здраве.
Изследователите са на мнение, че най-вече пектинът – активна съставка, съдържаща се в много плодове и зеленчуци, с редица здравословни ползи за човешкия организъм - и други фибри имат понижаващ холестерола ефект, а не полифенолът, съдържащ се в ябълките, въпреки че все още няма ясни доказателства.
„Това последно проучване показва, че дори и минимална промяна в ежедневния режим на хранене може да окаже въздействие върху риска от сърдечносъдови заболявания. Интересен е фактът, че две ябълки на ден, а не ябълков сок, могат значително да повлияят върху маркерите на сърдечното здраве на участниците.“, коментира проф. Джули Лоугроувър от Университета „Рединг“.
Видео
medicalxpress.com, insider.com, pixabay.com
Продукти свързани със СТАТИЯТА
КАСИС НА ПРАХ 100 г ЗДРАВНИЦА
КАК ДА СЕ ГРИЖИМ ЗА ЗДРАВЕТО НА СЪРЦЕТО - Д-Р БУН ЛИМ - ХЕРМЕС
ЧИПС СУШЕНИ ЯБЪЛКИ С ВКУС НА АНАНАС 18 г
НовЦВЕТЕН ЕЛИКСИР НА Д-Р БАХ ПРОТИВ ЗАВИСИМОСТИ 20 мл
БЕКЛИ ОРГАНИКС ПЛОДОВ ЧАЙ ФИЛТЪР * 20
ДАМСКА ТОАЛЕТНА ВОДА МИРАДА VERATO 100 мл
СТАТИЯТА е свързана към
- Грижа от природата
- Диета №10 - при сърдечно-съдови заболявания
- Постни ябълкови мъфини с овесени ядки и канела
- Топ 5 на причините да ядете ябълка всеки ден
- Диета с ябълки за 7 дни
- Зелено ябълково мартини със захарен сироп
- Ябълково мартини с джинджифил и лимон
- Кафето не е опасно за здравето на сърцето
- Сочен ябълков сладкиш с лимонови корички
- Фреш от ябълки, моркови и джинджифил
- Печено пиле с ябълки, сушени сини сливи и мед
Коментари към Две ябълки на ден намаляват нивата на холестерол и риска от сърдечносъдови заболявания
Родил съм се с повишен холестерол(11-13 без лекарства) и от години (40) се боря с него. По времето на социализма имаше специална лаборатория, която следеше хората с повишен холестерол и им даваше съответните диети. До 45-годишна възраст съм го поддържал с диети на ниво 6.5-7. Дато дойде демокрацията и всичко изчезна. Но искам да кажа, че докато ме следяха ми бяха обяснили, че 2 чаени лъжички пектин се равняват на 34 килограма ябълки. Разбира се пектина прябва да се консумира правилно. Това ще рече, че 2 лъжички пекти се разбъркват вечерта с половин купичка кисело мляко (250 г) и се консумира половината на другата сутри, а останалата половина вечерта. Много е лепливо по зъбите и неприятно, но е много ефективно.