Завишеният прием на подсладителя еритритол крие риск от инфаркт или инсулт
Учени от изследователския институт Lerner в Кливланд, САЩ, твърдят, че заместителят на захарта еритритол може да увеличи риска от образуване на кръвни съсиреци, инсулт, инфаркт и дори смърт. Според водещия автор д-р Стенли Хейзън, който е и директор на Центъра за сърдечносъдова диагностика и превенция, „идентифицираният риск не е никак малък“.
Рискът, свързан с приема на еритритол, е 2 пъти по-висок при хора, застрашени от сърдечни нарушения
Проучването разкрива, че хората с най-високи нива на еритритол в кръвта, които са застрашени от сърдечни заболявания, са изправени пред два пъти по-голям риск от инфаркт или инсулт. Резултатите са публикувани в списание Nature Medicine.
„Ако в кръвта на човек съдържанието на еритритол е над 75%, той е два пъти по-застрашен от друг, в чиято кръв съдържанието е под 25%, особено ако страда от диабет или друго заболяване, което увеличава риска от сърдечно нарушение“, пояснява Хейзън.
В научния доклад са представени допълнителни лабораторни изследвания и експерименти с животни, които доказват, че еритритолът предизвиква по-бързо съсирване на тромбоцитите*. Съсиреците могат да се откъснат и да се насочат към сърцето, което е предпоставка за инфаркт или инсулт. Според д-р Андрю Фрийман от болницата National Jewish Health в Денвър „данните са повече от тревожни“. Той не отрича, че е нужно да се проведат по-задълбочени изследвания, но предупреждава хората да ограничат приема на еритритол.
Представители на асоциацията Calorie Control Council твърдят, че доскоро подсладителите с малък брой калории, какъвто е еритритолът, са били считани за напълно безопасни, което се доказва и с масово издаваните разрешения за използването им в храни и напитки.
Експерти обаче подчертават, че застрашени са най-вече хората, които попадат в рисковата група за сърдечносъдови заболявания, а не цялото население.
Какво представлява еритритолът
Също като сорбитолът и ксилитолът, еритритолът е захарен алкохол, който се съдържа в много плодове и зеленчуци. Той няма калории и притежава близо 70% от сладостта на захарта. Характерно за него е, че няма послевкус, не покачва нивото на кръвната захар и има по-слабо изразен лаксативен (разхлабващ) ефект.
Подсладителят е подходящ за печива, защото може да се подлага на термична обработка, и се превърна в основна добавка в кето и други нисковъглехидратни продукти, предназначени за диабетици.
Еритритолът е с най-високо съдържание в много „натурални“ продукти със стевия, разкрива Хейзън. Тъй като стевията е 200 до 400 пъти по-сладка от захарта, нейното количество в един продукт е минимално. Производителите на храни добавят еритритол, за да доближат максимално кристалоподобната консистенция, характерна за захарта, с която потребителят е свикнал.
>>> Изкуствените подсладители затрудняват пречистването на черния дроб
Откритието
Експертите се натъкват на връзката между еритритола и сърдечносъдовите нарушения съвсем случайно. Първоначално целта на проучването, ръководено от д-р Хейзън, е да бъдат идентифицирани неизвестни химикали или съединения в човешката кръв, които биха могли да се използват при изчисляване риска от инфаркт, инсулт или смърт през следващите три години от живота. Неговият екип анализира кръвни проби от 1157 души с риск от сърдечносъдово заболяване, които са събирани в периода 2004 г. – 2011 г. Резултатите показват, че еритритолът играе много важна роля при формирането на риска.
Човешкото тяло произвежда подсладителя в минимални количества, което означава, че високите му нива в кръвта се дължат на външен прием.
Етапи на проучването
За да потвърди получените данни, Хейзън изследва кръвни проби от 2100 американци и 833 европейци, събрани през 2018 г. Близо 3/4 от участниците и в трите групи страдат от коронарна болест на сърцето, а 1/5 – от диабет. Повече от половината от доброволците са мъже между 60 и 70 години. При всички тях се наблюдават високо ниво на еритритол и повишен риск от сърдечносъдови проблеми през следващите три години.
В търсене на причината за връзката между двете, учените провеждат допълнителни изследвания върху животни и в лабораторни условия, от които става ясно, че заместителят на захарта „ускорява тромбозата“, или кръвосъсирването.
>>> Повишават ли изкуствените подсладители риска от рак
Кръвосъсирването е важен и незаменим процес в организма
Съсирването на кръвта е процес, без който човешкият организъм не би оцелял. Благодарение на него човек не умира от кръвозагуба след порязване или друго нараняване. Всъщност той протича непрекъснато в тялото.
Д-р Хейзън пояснява още: „Кръвоносните ни съдове винаги са под налягане, което обяснява изтичането на кръвта, когато се ударим. Тук се намесват тромбоцитите, чиято задача е да запушват всяка рана на повърхността на кожата.“ Размерът на кръвния съсирек зависи от степента на активация на тези клетки. Ако те са активирани не повече от 10%, самият съсирек също е 10%. В случая с еритритола се наблюдава свръхреактивност на тромбоцитите, което води до съсирек в размер между 90% и 100%. Според експерта има достатъчно научни доказателства, че еритритолът е опасен за хората, застрашени от сърдечни заболявания.
Професорът по химия Оливие Джоунс отбелязва, че изследването на Хейзън открива корелация, но не и причинно-следствена връзка.
Финален етап от проучването: кръвни проби от здрави участници
В края на проучването екипът включва осем напълно здрави доброволци, които изпиват напитка със съдържание 30 грама еритритол, колкото обикновено приемат американците за един ден. Кръвните анализи, извършени през следващите три дни, проследяват промените в нивата на подсладителя и изчисляват риска от образуване на кръвни съсиреци.
„30 г се оказаха достатъчни, за да се повиши драстично концентрацията на еритритол в кръвта. Тя остана висока в следващите два-три дни, което от своя страна бе предпоставка за бързо и опасно по своите мащаби кръвосъсирване“, споделя Хейзън. Лекарят пояснява, че 30 г подсладител се съдържат например в близо половин килограм кето сладолед. След проучване на продуктите за диабетици, които се предлагат на пазара, той установява, че се произвеждат десерти със 75% съдържание на еритритол.
Към настоящия момент няма „безопасен дневен прием на еритритол“, който да е утвърден от Европейския орган по безопасност на храните. Д-р Андрю Фрийман настоява възможно най-скоро да се проведат по-мащабни изследвания върху ефекта от подсладителя, защото неговата популярност сред населението расте непрекъснато.
* Stanley Hazen, Ina Nemet et al. The artificial sweetener erythritol and cardiovascular event risk. Nature Medicine. 2023.
- Zero-calorie sweetener linked to heart attack and stroke, study finds: https://edition.cnn.com/2023/02/27/health/zero-calorie-sweetener-heart-attack-stroke-wellness
- The artificial sweetener erythritol and cardiovascular event risk: https://www.nature.com/articles
Продукти свързани със СТАТИЯТА
ОСТРОВИТ НИСКОКАЛОРИЧЕН ПОДСЛАДИТЕЛ ЕРИТРИТОЛ 1000 гр
ТИКВЕНО ЛАТЕ С ПОДПРАВКИ прах 100 г ЗДРАВНИЦА
МАТИСЪН ЕРИТРИТОЛ ОРГАНИК 400 г MT4117
ПРОМОВИТАМИКС ВИТАМИН C + ЦИНК + СЕЛЕН + D3 ДИРЕКТ ородисперсно саше * 30 ФОРТЕКС
НовБАТЕРИ НУТРИШЪН ПОДСЛАДИТЕЛ ШУГЪР ФРИЙ 500 гр.
ЕРИТРИТОЛ 250 г ДРАГОН СУПЕРФУДС
НовСТАТИЯТА е свързана към
- Нашето здраве
- Диета №10 - при сърдечно-съдови заболявания
- Кленов сироп - ползи за здравето и употреба
- Здравословна диета при сърдечно-съдови заболявания
- Еритритол
- Социално значими заболявания. Сърдечно-съдови заболявания
- Луо Хан Гуо
- Монарда, Червен бергамот, Пчелен балсам, Монарда дидима, Конска мента
- Клиника "Торакс 1", гр. София
- Изкуственият подсладител "Сукралоза" може да повиши риска от левкемия?
- Сироп от кокосов нектар-полезна алтернатива на захарта
Коментари към Завишеният прием на подсладителя еритритол крие риск от инфаркт или инсулт