Начало Здравна медиа Любопитно Знаете ли, че... Причината да възприемаме лицевата болка по-тежко от всяка друга е в мозъка

Причината да възприемаме лицевата болка по-тежко от всяка друга е в мозъка

Причината да възприемаме лицевата болка по-тежко от всяка друга е в мозъка - изображение

Американски изследователи дават отговор на въпроса защо болките по лицето и главата ни изглеждат много по-болезнени и страшни от тези по други части на тялото ни. Това е така, защото специална верига в мозъка увеличава нашите емоции относно болката в тази област.

За учените е мистерия защо хората приемат неприятните усещания по главата и лицето по-тежко. Чрез експерименти и изследвания, проведени върху мишки, те установили, че болкостимулаторите за лицето ни се намират в един дял на мозъка, а тези за останалите части от тялото в друг.

Д-р Фан Ван от Медицинския център към университета „Дюк“ в Дърам, Северна Каролина, и неговите колеги разгледали при гризачите мозъчната верига, която участва във възприемането на болката. Те конкретно се съсредоточили върху разликите между начините, по които реагират животните на неприятните усещания в главата и в крака.

Известно е, че сигналите за лицевата болка преминават от двете страни на област в мозъка, наречена парабрахично ядро. Новото изследване показва, че оттам сигналите достигат до множество центрове в мозъка, които са свързани с инстинктите и емоциите. За разлика от тях сигналите за болка в крака минават през гръбначния мозък и отиват в различна част от ядрото, в частта на мозъка, срещуположна на крака, който се стимулира.

Болката, особено хроничната, не разстройва тялото само сетивно, но и емоционално. Подобно неразположение, най-вече в областта на лицето и главата, влияе пряко и много силно на емоционалното страдание на пациента, обяснява д-р Ван. По тази причина трябва да се лекува и обръща внимание и на вътрешното усещане на хората с хронична болка.

Изследването на учените от университета „Дюк“ изяснява защо лицевата болка се възприема като по-заплашителна от равна по интензитет болка в ръката или крака например. Не е ясно защо има два различни пътя в мозъка за отчитане на подобни неразположения, но може би от гледна точка на оцеляването главата и лицето са по-важни за системата.

По статията работи: Ирина Тенева
Източник: reuters.com
Снимка: painfreeposturemn.com

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияХранене при...Здравни съветиПсихологияЛайфстайлСнимкиВидеоНовиниЛюбопитноАлт. медицинаИсторияФизиологияБотаникаСпортКлинични пътекиЛеченияСпециалистиСоциални грижиПатологияПроизводителиНормативни актовеОрганизацииИзследвания