Протеинът - по колко ни е нужен и за какво да внимаваме
Всеки ден чуваме за нуждите на организма от протеин.
Но от колко протеин действително се нуждаем и наистина ли той е от ключово значение за добрата форма?
Според специалистите е важно е да се ядат протеини всеки ден, тъй като играят роля във всичко - от мускулното възстановяване и имунитета до продукцията на хормони и ензими.
Протеинът също така засища за по-дълго време, елиминирайки нуждата от междинни калорични похапвания и подпомагайки по този начин загубата на тегло.
Според специалисти по храненето дневно имаме нужда от около 0,8 грама протеин на килограм телесно тегло.
Хората, които се възстановяват след операция или заболяване, се нуждаят от малко повече протеин, както и бременните жени (около 6 грама повече на ден, които приблизително се съдържат в едно яйце).
Според някои изследвания е добре по-възрастните хора леко да увеличат приема на протеин.
Имайте предвид обаче, че прекалената консумация на протеини може да натовари и повлияе зле на бъбреците.
Животински протеини като червено месо, птици, риба, яйца и млечни продукти са източниците с най-високо качество, тъй като съдържат пълния набор от 9 незаменими аминокиселини - градивните елементи на протеина.
Неживотинските източници включват боб, леща, ядки и пълнозърнести, но при тях липсват някои незаменими аминокиселини и затова вегетарианците трябва да ядат разнообразна храна.
Специалистите препоръчват за хранителна енергия винаги да се комбинира протеин с въглехидрат, например сандвич със сирене.
Продукти свързани със СТАТИЯТА
КАЛИЙ + МАГНЕЗИЙ ефервесцентни таблетки * 20 БИОФАР
ЦВЕТЕН ЕЛИКСИР НА Д - Р БАХ ОТ ПРЕЩИП И ЖЪЛТУГА 10 мл.
СПИРУЛИНА ПРЪЧИЦИ 90 г ALPHYCA
НовОЛ НУТРИШЪН ПРОТЕИНОВА ПИЦА 500 г
СУИДИШ СУПЛЕМЕНТС УЕЙ ПРОТЕИН ДЕЛУКС 900 г
Безплатна доставка за България!СЕБА МЕД ШАМПОАН ЗА ЕЖЕДНЕВНА УПОТРЕБА 200 мл
СТАТИЯТА е свързана към
- Нашето здраве
- Алтернативно лечение при албумин в урината
- Все повече тийнейджъри приемат протеинови добавки
- Полов акт при жената
- Обмяна на белтъците
- Свинско месо – хранителен състав, ползи и вреди за здравето
- Протеин (белтък) в кръвта
- Мембранни белтъци
- Скумрия - хранителна стойност и ползи за здравето
- Боб мунг, Зелена грама
- Белтъчини (протеини) с растителен произход – хранителни източници
Коментари към Протеинът - по колко ни е нужен и за какво да внимаваме