Начало Здравна медиа Любопитно Интимно Проучване обяснява защо някои млади хора са по-склонни да практикуват опасен секс

Проучване обяснява защо някои млади хора са по-склонни да практикуват опасен секс

Проучване обяснява защо някои млади хора са по-склонни да практикуват опасен секс - изображение

Полът, сексуалната ориентация и желанието за завързване на романтични взаимоотношения влияят върху взимането на решение за използването на презерватив. Доколкото е известно на изследователите, това е първото проучване, което директно сравнява как хетеросексуалните мъже, хетеросексуалните жени и мъжете, правещи секс с мъже, се различават в подхода си за поемане на риск с нов сексуален партньор.

Изводите от изследването, публикувано в Journal of Sex Research, могат да помогнат да се обясни защо някои млади хора практикуват опасен секс, въпреки че са наясно с риска от инфекции, ХИВ, непланирана бременност и рак на шийката на матката.

В проучването участвали 157 хетеромъже, 177 хетерожени и 106 хомосексуални мъже на възраст между 18 и 25 г. Специалистите представили на доброволците хипотетична среща с нов сексуален или романтичен партньор и ги помолили да оценят своите нагласи, вероятност за избор на конкретни начини на действие и мотивацията си за тяхната връзка.

Резултатите показали, че и трите групи имали предпочитание към различни стратегии за уговаряне за ползването на презерватив. Хетеросексуалните представители на силния пол били по-склонни да прилагат по-пасивни подходи и най-вероятно са съгласни на полов контакт без предпазното средство. Жените предпочитат по-отклоняващите стратегии като удържане на секса. Мъжете, правещи секс с мъже, се стремят към баланс, избирайки по-вербални стратегии, неводещи до конфронтация.

Констатациите могат да обяснят и някои от мотивите и аргументите, които влияят на рисковото поведение. Например хетеросексуалните жени могат да са по-склонни да поемат рискове, когато имат по-силна мотивация за връзката и гледат на партньора си като на потенциален обект за взаимоотношения.

„Разбирането какво прави фактори като желанието за дългосрочна романтична връзка и партньорство по-трудни за разпознаване на риска, може да доведе до по-добра превенция. Особено впечатляващо е, че жените имат по-ниски очаквания, че техния партньор ще се заинтересува от използването на презерватив. Това подчертава колко хетеросексуалните жени очакват да бъдат предизвикателни преговорите за ползването на предпазното средство“, коментира д-р Шейна Скакуун-Спарлинг, ръководител на проучването от университета „Гуелф“ в Канада.

Редактор: Ирина Тенева
Източник: eurekalert.org
Снимка: pixabay.com

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛайфстайлИсторияСнимкиЛюбопитноНовиниПсихологияЛеченияПроизводителиЗдравни съвети