Начало Здравна медиа Любопитно Екология Пуснаха в експлоатация най-голямото изкуствено слънце в света

Пуснаха в експлоатация най-голямото изкуствено слънце в света

Пуснаха в експлоатация най-голямото изкуствено слънце в света - изображение

Специалисти от Германия пуснаха в експлоатация най-голямото изкуствено слънце в света. То ще им помогне за разработката на нови варианти за производство на гориво, което да е безопасно за климата.

Експериментът се извършва в град Юлих и е под названието "Синлайт". Състои се от 149 ксенонови прожектора, каквито се използват за стимулиране на естествената светлина предимно във филмовата индустрия.

Специалистите от Германския авиокосмически център се надяват да произведат еквивалент на слънчева светлина, но 10 000 пъти повече при фокусиране на място с размери 20 на 20 см., отколкото би стигнала тя до него в обикновени условия.

Създаването на нови и по-добри условия с температури до 3000°С се явява ключов момент за тестването на варианти на производство на водород. Той се счита за горивото на бъдещото, защото при неговото изгаряне не се отделят въглеродни емисии и не се засилва глобалното затопляне. Но тъй като не съществува в природата, трябва да се произвежда чрез разделянето на водата на двата й основни компонента (водород и кислород). За процесът обаче е необходимо доста електричество.
Специалистите се стремят да избягат електричеството и да уловят голямото количество енергия, достигащо до Земята под формата на слънчева светлина.

Чрез изкуственото слънце се предполага, че експериментите ще преминат на по-високо ниво. Предстои учените да овладеят техники за производство на водород с 350-километровата мрежа на „Синлайт“. След това самият процес може да повиши нивото си за производството на промишленост.

Основната цел е в бъдеще да може да се използва слънчевата светлина, а не изкуствената, защото изисква изключително много енергия. За сравнение за четири часа с него се изразходва количеството енергия, което едно четиричленно семейство изразходва за една година.

По статията работи: Велина Неделчева
Снимка: czoomwallpapers.blogspot.jp
Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияИсторияЗдравни съветиЛюбопитноЛайфстайлСоциални грижиБотаникаСнимкиАлтернативна медицинаТестовеНовиниХранене при...Лечения