Начало Здравна медиа Любопитно Знаете ли, че... Кихането, причинено от слънцето, е заложено генетично

Кихането, причинено от слънцето, е заложено генетично

Кихането, причинено от слънцето, е заложено генетично - изображение

Един на всеки четирима страда от рефлекс, при който се появява кихане, когато човекът излезе от тъмна стая и се покаже на слънце. Генетично изследване доказало, че разликата между тези, които имат този рефлекс, и тези, които го нямат, е само една буква от ДНК кода. Но учените не могат да обяснят защо хората са развили аномалията.

Така нареченият единичен нуклеотиден полиморфизъм, или SNP, е „виновникът“ някои хора да кихат заради слънцето. Наличието на С вместо Т в генетичния маркер, обозначен като rs10427255, увеличава 1,3 пъти повече шанса човекът да е от тях.

Една от теориите защо се е получила аномалията е, че очите ни и носът стимулират троичния нерв в мозъка. Ярката светлина влияе по някакъв начин на центъра в нерва, който отговаря за зрението, възбужда се и максиларният център, който е свързан с носа, и така се получава кихането.

Други интересни факти за този феномен са, че рефлексът може да се наследява – достатъчно е единият родител да носи съответния ген. Второто откритие е, че учените са намерили връзка между кихането, причинено от слънцето, и ген, който е свързан с епилептичните припадъци.

По статията работи: Ирина Тенева
Снимка: cloudfront.net

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛюбопитноАлтернативна медицинаЗдравни съветиБотаникаЛайфстайлНовиниИсторияНаправления в медицинатаМедицински изследванияЛеченияСнимкиНормативни актовеВидеоТестовеХранене при...