Начало Здравна медиа Любопитно Знаете ли, че... Пуснаха тест за откриване на СПИН по аптеките в САЩ

Пуснаха тест за откриване на СПИН по аптеките в САЩ

Пуснаха тест за откриване на СПИН по аптеките в САЩ - изображение
Американската агенция по лекарствата разреши за първи път свободната продажба на тест за откриване на СПИН без никакъв медицински надзор.

По този начин агенцията се вслуша в единодушната препоръка на консултативен комитет от 17 независими експерти от 15 май за пускането на пазара на теста OraQuick In-Home HIV на американската лаборатория OraSure Technologies. Клиничен опит, проведен от производителя, показва, че тестът позволява да се открие успешно инфекция от вируса на СПИН в 92% от случаите, или малко под прага от 95%, препоръчван от Американската агенция по лекарствата.

С теста OraQuick всеки може да вземе проба от слюнка от венците си посредством тампон, който после се поставя в съд. След 20 до 40 минути излиза резултатът.

Положителният резултат не означава непременно, че лицето е серопозитивно, а показва, че трябва да бъдат направени допълнителни тестове в медицински център за потвърждение.

По същия начин и негативният резултат не е абсолютна гаранция, че човек не е заразен, особено ако е бил инфектиран през трите предходни месеци, уточнява агенцията.

Тестът има потенциала да идентифицира голям брой серопозитивни, които не са били диагностицирани, особено от рисковите групи, които не се подлагат на тест.

Според експертите на Американската агенция по лекарствата, тестът не би могъл да открие около 3 800 случая на серопозитивни годишно. Същевременно, той е бил точен в 99% от случаите, когато показва, че дадено лице не е заразено.

За Framar.bg:

Още по темата:

1.0, 3 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛюбопитноСнимкиИсторияЛайфстайлНовиниСпортСоциални грижиПроизводителиТестовеАлтернативна медицинаМедицински изследванияНормативни актовеЛеченияИнтервютаЗдравни проблемиОрганизацииБотаникаПсихологияЗдравни съветиАнкетиДиетиАптекиСтатистически проучванияСпециалисти