Начало Здравна медиа Любопитно Знаете ли, че... Пълноценните семейни отношения намаляват риска от болестта на Алцхаймер

Пълноценните семейни отношения намаляват риска от болестта на Алцхаймер

Пълноценните семейни отношения намаляват риска от болестта на Алцхаймер - изображение

Семейният живот и пълноценната връзка между хората в живота намалява риска от развитие на Алцхаймер с до 60%, твърдят британски експерти. При необвързаните опасността от появата на невродегенеративното заболяване е между 35 и 44% по-голяма.

Според специалистите причината за влиянието на брака върху такава сериозна болест е ползата от общуването и по-здравословния живот на двойките, информира Daily express. Хората, които не съжителстват с никого, не могат да се похвалят със същото.

Учени от университета „Лондон Метрополитен“ (London Metropolitan University), в сътрудничество с други институции, в това число и с университета в Нотингам, са направили изследване с 6677 участници. Те били между 52- и 90-годишна възраст и в продължение на 6 години специалистите ги наблюдавали. По този начин искали да установят има ли връзка между поддържането на тесни взаимоотношения и развитието на симптоми на Алцхаймер. През периода на проучване 220 души се разболели от деменция.

Така експертите открили, че социалната изолация и чувството за самота са рисков фактор. Според д-р Дъг Браун, който е директор в „Обществото на Алцхаймер“, самотата не е причина или ефект, а има основна роля при заболяването. Затова е от съществено значение хората да поддържат смислени социални връзки.

Проф. Тара Кули-Джоунс, експерт по деменция в Едингбургския университет, коментира, че науката не е еднозначна по отношение на потенциалното влияние на близкото човешко общуване върху болестта на Алцхаймер. Теорията още не е напълно изяснена и изчистена, въпреки че идеята е завладяваща. Мнението на проф. Джоунс е, че човекът е социално животно и поддържането на пълноценна връзка със себеподобен вероятно запазва нашите мозъци активни и в добро здравословно състояние. Учените смятат, че по този начин между мозъчните клетки се натрупва резерв, който предпазва мозъка с напредването на възрастта от деменцията.

По статията работи: Ирина Тенева
Снимка: nextadvisor.com

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛайфстайлПсихологияЗдравни съветиСнимкиЛюбопитноНовиниСоциални грижиХранене при...ЛеченияИнтервютаИсторияНаправления в медицинатаАлт. медицинаИзследванияПроизводителиБотаника