Начало Здравна медиа Любопитно Екология Първото уиндсърф предизвикателство е посветено на каузата за чисто Черно море

Първото уиндсърф предизвикателство е посветено на каузата за чисто Черно море

Първото уиндсърф предизвикателство е посветено на каузата за чисто Черно море - изображение

Първото у нас уиндсърф предизвикателство, което продължава два дни, е посветено на социалната кауза „Черно море свободно от пластмаса“.

Инициаторите Илияна Стоилова и Йоан Колев повече от година обмислят и работят по темата и през юни поставиха началото на серия от събития, чрез които да насочат вниманието към проблемите на българското море.

Уиндсърфът е поредната от тях. Двамата сърфисти ще преминат 300 км. от Дуранкулак до Резово. И това не е единствено спортно предизвикателство, а преди всичко част от каузата „Черно море свободно от пластмаса“.

Екип от морски биолози придружава сърфистите. Задачата на Димитър Беров и Велизара Стоилова е да наблюдават за морски отпадъци и да установят какво е състоянието на водата по отношение на параметрите, които са индикатори за нейната чистота, за състоянието на екосистемата и за биологичната й активност. За тази цел специалистите ще вземат проби през целия маршрут и ще изготвят карта за еко състоянието на крайбрежието.

Редактор: Гергана Караилиева
Източник: wind2win.com

 

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛюбопитноЗдравни съветиЛайфстайлНовиниСоциални грижиСнимкиНормативни актовеХрани и ястияХранене при...ВидеоСпорт и туризъмИсторияДиетиФизиологияРецептиСпортАлт. медицинаБотаникаПроизводителиЛеченияОрганизации