Начало Здравна медиа Любопитно Козметика Пяната за измиване е по-малко ефикасна от течния сапун

Пяната за измиване е по-малко ефикасна от течния сапун

Пяната за измиване е по-малко ефикасна от течния сапун - изображение

Пяната за измиване продължава да измества течния сапун от употреба в социални учреждения, заведения, училища и други обществени места. Това се оказва доста рискован избор, защото това средство за хигиена не предоставя необходимата защита.

Според немски учени от University of Ernst, Германия популярните флакони с пяна за дезинфекция не са толкова ефективни в унищожаването на опасни бактерии, способни да предизвикат инфекции, колкото течния сапун. В хода на експеримент експертите са искали да оценят ефикасността на различните средства за хигиена при измиването на ръцете. По конкретно едни от доброволците са измивали ръцете си с помощта на пяна, а други с помощта на течен сапун. Действието е трябвало да продължи 6 секунди. Почистването с хартиена кърпа е трябвало да трае 4 секунди.

Оказало се е, че пяната за почистване е унищожила броя на бактериите от 3,6 до 2,6 по четири-точкова скала. Резултатите при течния сапун са показали понижаване на показателите с 3,8 до 1,2, което статистически се оказва по-ефективен и надежден вариант. Според изследването пяната за измиване на ръце се явява по-малко ефективно средство.

Авторите на проучването поясняват, че самият експеримент е бил малък според броя участници. Това означава, че е рано да се правят еднозначни изводи и напълно да се отпишат флаконите с пяна за измиване, които се предпочитат от голям брой хора. Учените също отбелязват, че по-добър и ефективен от течния сапун е твърдият традиционен сапун.

По статията работи: Велина Неделчева
Снимка: SOSrodzice.pl

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЗдравни съветиЛюбопитноЛайфстайлНовиниСнимкиЛеченияПроизводителиБотаника