Начало Здравна медиа Любопитно Знаете ли, че... Раните през деня се лекуват по-бързо, отколкото раните през нощта

Раните през деня се лекуват по-бързо, отколкото раните през нощта

Раните през деня се лекуват по-бързо, отколкото раните през нощта - изображение

Раните през деня при порязване или удряне се лекуват по-бързо, отколкото раните, получени през нощта. Основна роля за това е значението на биологичния часовник за лечение. Това сочат резултатите от проучване на експерти по молекулярна биология от Кеймбриджкия университет в Англия.

За изследването в лабораторни условия учените са използвали клетки от мишки и човешки кожни клетки – кератиноцити и фибробласти. Това са клетки, които формират повърхностния слой на епидермиса. При прорезни рани през деня се установява, че периодът на зарастване е доста по-кратък в сравнение с раните, получени през тъмните часове на деня. Относно изгарянията е установена същата закономерност. Анализът на досиетата при 118 пациента с изгаряния, настанени в болница в Уелс, показва, че лечението изисква около 17 дни, ако поражението е получено между 8 ч. сутринта и 20 ч. вечерта. Лечението при тези представители, които са били изгорени между 20 ч. вечерта и 8 ч. сутринта, е изисквало 60% повече време за възстановяване. Лечението в дни е продължило близо 28 дни.

Според проф. Джон О'Нийл това би могло да означава, че човешкият организъм еволюира и позволява по-ускореното лечение през деня, когато рискът от наранявания е доста по-голям.

Циркадният ритъм регулира дейността на всички клетки в организма в съответствие с 24-часов цикъл, важен за много биологични процеси като хормоналната секреция, съня, метаболизма.

Откритието може да се приложи успешно при хирургични интервенции и да осигури възможност за нови терапевтични методи.

Проучването е публикувано в Science Translational Medicine.

По статията работи: Велина Неделчева
Източник: afp.com
Снимка: livingfarma.it

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияХранене при...ЛюбопитноЗдравни съветиАлт. медицинаИсторияНовиниБотаникаЛайфстайлСнимкиИзследванияСпортЗаведения