Начало Здравна медиа Любопитно Психология Подрастващите, които се самонараняват, са по-склонни да извършват насилие и към други хора

Подрастващите, които се самонараняват, са по-склонни да извършват насилие и към други хора

Подрастващите, които се самонараняват, са по-склонни да извършват насилие и към други хора - изображение

Според проучване на университета „Дюк“ младите хора, които се самонараняват, са 3 пъти по-склонни да извършват насилствени престъпления, отколкото тези, които не изпадат в подобни състояния. По мнението на изследователите е по-вероятно младежите, които се самонараняват и извършват насилствени престъпления, да имат история на малтретиране в детството и по-нисък самоконтрол в сравнение с тийнейджърите, които само нараняват себе си.

Случаите на самонараняване, често чрез рязане или изгаряне, са се увеличили значително сред подрастващите както в САЩ, така и във Великобритания. В Щатите приблизително едно на всеки четири момичета и едно на всеки десет момчета се опитва да нарани себе си. В Обединеното кралство годишната честота на самонараняване сред тийнейджърките се е повишила с близо 70 на сто за 3 години.

„Ние знаем, че някои хора, които нараняват себе си, причиняват вреда и на други. Това, което не е ясно, е дали има характеристики или преживявания от ранния живот, които увеличават риска от извършване на насилствени престъпления сред онези, които се самонараняват“, казва Лия Ричмънд-Ракърд, водещ автор на проучването. Според нея идентифицирането на тези рискови фактори може да доведе до намеса, която да предотврати и намали междуличностното насилие.

В изследването учени от „Дюк“ и Кралския колеж в Лондон сравнили поведението на млади хора, които се самонараняват и нападат и други, и такива, които нараняват само себе си. Участниците от Великобритания наброявали 2232 души близнаци, родени през 1994 и 1995 г., като специалистите ги проследили в първите две десетилетия от живота им. Самонараняванията в юношеството били оценени чрез интервюта на 18-годишна възраст, а насилствените престъпления били оценени с помощта на компютърна анкета на същата възраст и чрез полицейски записи до 22-годишна възраст.

„Сравнявайки близнаци, които са израснали в едно и също семейство, успяхме да проверим дали самонараняванията и насилствените престъпления вървят ръка за ръка само защото идват от същите генетични или семейни рискови фактори“, коментира Тери Мофит от „Дюк“. Това означава, че младежите, които сами се нараняват, могат да разпознаят насилието като начин за решаване на проблемите и да започнат да го използват срещу други хора, както и върху себе си.

Специалистите открили също, че тези, които извършват „двойни вреди“ е по-вероятно да са преживели виктимизация в юношеството. Освен това те имали по-високи нива на психотични симптоми и на зависимост от вещества. Според изследователите е необходимо подходът към тези млади хора да бъде по-скоро ориентиран към лечение, отколкото към наказание.

Изследването е публикувано в The American Journal of Psychiatry.

Редактор: Ирина Тенева
Източник: medicalxpress.com
Снимка: westwaleschronicle.co.uk

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЗдравни съветиЛюбопитноХранене при...НовиниАлт. медицинаИсторияСнимкиБотаникаЛайфстайлСпортИзследвания