Начало Здравна медиа Любопитно Нашето здраве Захарта може да лекува рани

Захарта може да лекува рани

Захарта може да лекува рани - изображение

Първото експериментално проучване, посветено на приложенията на захарта при лечение на рани е осъществено от Моузес Муранду, старши преподавател в катедрата „Грижи за възрастни хора“ на Университета Уулвърхямптън (University of Wolverhampton). Авторът дори получава награда през март за изследването си от вестник Journal of Wound Care.

В началото идеята на родения в Зимбабве фелдшер не се приема сериозно. Сега ситиуацията е различна. И не само заради наградата, а преди всичко в резултат на ефекта от лечението.

Методът, приложен от Муранду, е съвсем простичък. Раната се посипва със захар и върху нея се поставя превръзка. Кристалите на захарта поглъщат влагата, която иначе позволява на бактериите да се развиват скоростно. А без бактерии раната се лекува по-бързо. По време на проучванията става ясно още, че захарта лекува дори рани, които са устойчиви на антибиотици.
Именно това е една от причините във Великобритания да проявят интерес към опитите на преподавателя. В същото време в някои части на света се лекуват по този начин постоянно, защото хората не могат да си позволят антибиотици.

За опитите си той използва обикновена захар - същата, която слагаме в кафето и чая, и установява, че няма разлика дали върху раната ще се постави тръстикова или захар от цвекло. Става ясно още и това, че щамовете на бактериите продължават да се размножават при ниска концентрация на захарта, но при висока този процес спира. Муранду събира свидетелства в Зимбабве, Ботсвана и Лесото.

Любопитен е разказът му за случай в Хараре. Става дума за жена, на която се канят да ампутират крака. В продължение на пет години тя има рана и след лечение, което не помага, решават, че трябва да ампутират крака й. След съвета на Муранду кракът да се посипе със захар, а отгоре да се постави марля, ситуацията се променя. „Жената все още има крак“, казва фелдшерът.
Между другото този случай дава отговор на въпроса, защо интересът към неговия метод е толкова голям, особено в тези части на света, където хора трудно могат да си позволят да купят антибиотик.

До момента Муранду е извършил клинични проучвания върху 41 пациенти във Великобритания. Резултатите е представил на множество национални и международни конференции. Целта, която си е поставил, е да създаде частна клиника, в която да използва захарния метод на лечение. Надява се още и на това, че експертите в системата на здравеопазването, от които зависи одобрението на това лечение, ще се произнесат в негова полза, както и вярва, че скоро методът ще бъде прилаган в болниците, не само защото захарта е евтина, а и защото лечението с нея е ефикасно и влияе положително в случаите, когато организмът е резистентен към антибиотиците.

Моузес Муранду определя този вид лечение като смесване на неговите автентични познания от времето на детството му в Зимбабве и модерната изследователска техника във Великобритания.

По статията работи: Гергана Караилиева
Източник: gearmix.ru
Снимка: rts.ch

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЗдравни съветиДиетиРецептиСнимкиХрани и ястияЛюбопитноВидеоАлт. медицинаНовиниСпортЛайфстайлАнкетиЕ-тата в хранитеБотаникаПроизводителиЛеченияХранене при...ИсторияИзследванияЗаведения