Консумирането на плодове и зеленчуци се свързва с хипертония
Небалансираното хранене, наситено със захар от плодовете и зеленчуците се свързва с риска от развитието на хипертония, информират учени в своите изследвания, публикувани в The Lancet.
В последните 40 години статистиката показва, че болните от хипертония се увеличават значително. Това са данните от мащабно изследване от 1976 година до днес. Учените определят, че най-много хора, страдащи от болестта се отчитат в районите, където предимно се консумират плодове и зеленчуци – Южна Азия и Африка. Според последни изследвания половината от хората в световен мащаб, страдащи от повишено кръвно налягане, живеят именно в азиатските страни. В същото време данните от САЩ, Канада, Южна Корея не се явяват катастрофални.
Трябва да се отбележи, че според скорошно проучване от Кралския Колеж в Лондон, формулата "5 порции плодове и зеленчуци на ден" трябва да се измени с "една порция плодове - 5 порции зеленчуци". Учените уверяват, че прекомерното консумиране на плодове корелира с риска от инфаркти и инсулти.
Снимка: Best Health Fitness Tips
Продукти свързани със СТАТИЯТА
СТАТИЯТА е свързана към
- Знаете ли, че...
- Кленов сироп - ползи за здравето и употреба
- Дюля
- Колко грама захар да ядем на ден
- Млечно смути със замразени плодове
- Ограниченият прием на захар в ранното детство намалява риска от хронични заболявания
- Печени дюли с мед, орехи и стафиди
- Карамелизирана захар - рецепта
- Берберин - новата алтернатива при диабет
- Как да изберем най-доброто авокадо на пазара?
- Артериално налягане
Коментари към Консумирането на плодове и зеленчуци се свързва с хипертония