Начало Здравна медиа Любопитно Знаете ли, че... Реакции на тялото, които ни защитават

Реакции на тялото, които ни защитават

Реакции на тялото, които ни защитават - изображение

Хората не се замислят каква е причината нашето тяло да върши определени неща или ги приемат за даденост. Но тъй като то е сложна система, дори и зад най-обикновените и банални процеси и реакции се крие логична причина. Човешкият организъм използва някои от тях, за да ни защити от потенциална опасност, която той смята за такава, пише Обекти. Ето кои са те:

Кихане – наличието на дразнители като прах, микроби, алергени или други в носните канали провокира тялото да реагира чрез кихане. По този начин то се опитва да се изчисти от тях.

Прозяване – водят се спорове каква е целта на прозявката. Според едни учени тя охлажда мозъка, когато е прегрял или сме го затрупали с информация. Общоприето е, че се прозяваме, когато ни е скучно или ни се спи, но не е така. Напротив, чрез него тялото се опитва да ни ободри. Другото схващане е, че така се насища организмът с кислород и изхвърля натрупаните количества въглероден диоксид.

Протягане – то е инстинкт, който подготвя тялото за предстоящите физически усилия, които го очакват. Също така се възстановява кръвният поток в мускулите.

Хълцане – появява се, когато се храним прекалено бързо, поглъщаме големи парчета, глътки течност или преяждаме. Тогава се раздразва пневмогастричният нерв, който е пряко свързан с диафрагмата и стомаха.

Стряскането преди заспиване – когато започваме да заспиваме, мускулите ни получават силен спазъм и тогава е възможно дори да паднем от леглото. Получава се така, защото пулсът ни се забавя и дишането ни спада. Мозъкът възприема тези признаци като настъпваща смърт и задейства „спасяването“ чрез силен импулс, който ни събужда.

Загуба на памет – мозъкът има способността да заличава неприятни и силно стресиращи спомени и случки, за да защити психиката ни.

Настръхване на кожата – при лоши климатични условия кожата настръхва, за да спре губенето на топлина през порите.

Набръчкване на кожата на ръцете – когато кожата дълго време е в досег с вода, тя се набръчква и по този начин се подготвя да противодейства на хлъзгавата среда, в която може да се окаже тялото. Ръцете ще успеят да се задържат по-лесно за гладки повърхности като са набръчкани.

По статията работи: Ирина Тенева
Снимка: timeincuk.net

 

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияНовиниЛайфстайлЛюбопитноПсихологияЗдравни съветиНормативни актовеИсторияИзследванияСпортСнимкиРецептиФизиологияКлинични пътекиКалкулаториПроизводители