Начало Здравна медиа Любопитно Знаете ли, че... Родителите невинаги знаят как да реагират в спешни ситуации

Родителите невинаги знаят как да реагират в спешни ситуации

Родителите невинаги знаят как да реагират в спешни ситуации - изображение

Учени провели национална анкета в САЩ, чрез която проучили как реагират родителите при спешни случаи, касаещи децата им. Резултатите показали, че половината от майките и бащите са уверени в собствените си действия, когато детето им се задави. Един на десет веднага ще закара сина или дъщеря си в спешното дори и при малко изгаряне, а една трета от родителите ще отидат в спешното, ако детето им се е нагълтало с хапчета.

В проучването са се включили 386 майки и бащи, които имали поне едно дете от 0- до 5-годишна възраст. Изводите са, че реакциите им често са неадекватни, като понякога преувеличават или подценяват опасността. Не са редки и случаите, когато не постъпват по най-правилния начин.

Изследователите от университета в Мичиган установили, че родителите трудно вземат решение кога дадена ситуация е спешна и как точно да постъпят. Затрудняват се да определят кога трябва да се вземат незабавни мерки вкъщи и кога е удачно детето да се заведе в болница. Такъв случай е попадането на предмет в гърлото на момчето или момичето. Тогава трябва да се действа на момента и евентуално транспортиране до спешното може да се окаже фатално.

Конкретно за тази опасна ситуация 69% от участниците в анкетата са посочили, че ще приложат хватката на Хаймлих, 54% от хората ще се опитат да премахнат предмета чрез пръст, 48% от тях ще тупат детето по гърба, а 25% ще го наведат с главата надолу. На спешна помощ ще се обадят 29%, а 8 на сто ще закарат детето си в спешното, ако то се задушава.

В ситуация, когато детето е погълнало по погрешка хапчета, 53 на сто от хората ще се опитат да ги отстранят от устата на момчето или момичето, а 26 на сто ще го накарат да повърне. Много родители биха се обадили на службата по токсикологичен контрол – 61%, на 911 ще се обадят 26%, а 32% ще заведат детето веднага в спешното. Последните обаче често се случва да забравят да вземат опаковката на лекарството и това допълнително затруднява действията на лекарите.

От съществено значение е родителите да са обучени как да оказват спешна помощ. Изследването показало, че 43 на сто от родителите не са преминали през такова обучение и не са уверени във вземането на решения при извънредни обстоятелства. Едва 10% са изкарали курс за първа помощ през изминалата година, 24% - преди 1 до 5 години, а 23% преди повече от 5 години.

По статията работи: Ирина Тенева
Източник: eurekalert.org
Снимка: loloapps.net

 

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛюбопитноЛайфстайлНовиниПсихологияЗдравни съветиНормативни актовеИсторияИзследванияСнимкиСоциални грижиОрганизацииАнкети