Начало Здравна медиа Любопитно Козметика Сандаловото масло стимулира растежа на косата

Сандаловото масло стимулира растежа на косата

Сандаловото масло стимулира растежа на косата - изображение

Немски учени откриха, че след стимулиране на скалпа с масло от сандалово дърво след 6 дни вече се чувства ефекта и косата започва да расте. Изследователите с учудване установили, че космените фоликули имат рецептори за мирис, които задействат основния протеин в косата и така те се размножават.

Животните и хората могат да усещат аромати само през носа си, докато рецепторите в косата, спермата и дори червата могат да разпознават химикали в определени аромати.

Изследванията на учените от лаборатория "Монастериум" в Мюнстер показват, че излагането на човешки кожни клетки на масло от сандалово дърво води до увеличаване на протеина кератин.

Специалистите взели проби от тъканта на скалпа на доброволци между 38- и 69-годишна възраст, претърпели наскоро хирургична операция на лицето. Шест дни след излагането им на изкуствено създадената миризма сандалор нивата на кератина започнали да се вдигат. Смята се, че това се дължи на маслото, което блокира гените, които карат кератиновите клетки да се унищожат в процеса, известен като апоптоза. Твърдението на изследователите е, че сандалор стимулира растежа на косата, като въздейства върху рецептора за мирис OR2AT4, който може да се открие в космените фоликули. Това може да помогне за справяне с човешкия косопад.

За да проверят теорията си, изследователите подложили човешката тъкан и на изкуствено създадената миризма на роза фенират. Растежът на косата спрял, тъй като съединението блокира рецептора за мирис OR2AT4.

Редактор: Ирина Тенева
Източник: dailymail.co.uk
Снимка: essentialoilhaven.com

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЗдравни съветиОбразованиеБотаникаСнимкиЛайфстайлХранене при...Алт. медицинаЛюбопитноНовиниПроизводителиЛечения