Начало Здравна медиа Любопитно Нашето здраве Световъртежът може да бъде симптом на по-сериозно заболяване

Световъртежът може да бъде симптом на по-сериозно заболяване

Световъртежът може да бъде симптом на по-сериозно заболяване - изображение
Понякога, когато сме много напрегнати на работа или сме с ниско кръвно налягане, ни се вие свят. Нужда от лечение обаче има, ако това се случва често. Световъртеж може да възникне и след прием на някои лекарства. Най-често това са транквиланти, сънотворни или срещу алергия. Възможно е обаче подобни прояви да има и при някои антибиотици. Съобщете за това на лекаря си, който ще прецени дали да коригира дозата, или да предпише друг препарат.

Световъртежът не просто е неприятно състояние. Това може да бъде симптом на болест и да "говори" за сърдечносъдови заболявания, ­ атеросклероза, хипертония или хипотония, ендокринологични болести като диабет, хипофункция или хиперфункция на щитовидната жлеза, неврологични или психични проблеми.

През втората половина на миналия век до окончателната диагноза се е стигало при 60-65% от болните. Сегашните познания и техника позволяват цифрата да надхвърли 90%. Това от своя страна означава, че ще бъде предписано правилното лечение.

Има пристъпи, които продължават с часове и са съпроводени с шум в ушите, гадене и повръщане. По време на пристъпа равновесието е нарушено до такава степен, че засегнатият не може да се движи и да седи. Тогава не е изключено лекарят да ви каже, че страдате от болестта на Мениер. Тя възниква, когато течностите, миещи слуховата и вестибуларната част на вътрешното ухо, стават повече от обичайното или при промяна на съотношението на електролитите. Повтарянето на пристъпите води до трайно намаление на слуха.

Ако виенето на свят започне незабележимо и е съпроводено с едностранна загуба на слуха, трябва да се направи изследване за злокачествено мозъчно образувание. Шум в ушите, при който има виене на свят, непоносимост към светлина и звуци, може да бъде предвестник на мигрената.

Остро възникналото виене на свят, съчетано с изгубване на съзнанието, нарушения в зрението, променена чувствителност, отпадналост или трудности с координацията, може да бъде предизвикано от такава сериозна причина, каквато е нарушението в мозъчното кръвообращение (инсулт).

Друго заболяване, свързано със световъртеж, се проявява с усещането за преместване на собственото тяло или околните предмети в пространството. Може да е съпроводено с гадене или повръщане. В подобни случаи по всяка вероятност става дума за вертиго.
Много честа причина за появата на световъртеж са дегенеративните изменения в шийния отдел на гръбначния стълб. Те водят до нарушения в кръвоснабдяването на вътрешното ухо и мозъчния ствол. Оттам идва и неприятната, а понякога дори опасна замаяност.

Световъртеж може да има при пътуване или в овеселителен парк. В подобни случаи може да се получи несъответствие между вестибуларния апарат и мозъка, което е свързано с неприятното усещане. При височина също е допустимо да ви се вие свят. Повод за тревога няма. Световъртеж е възможен, ако не сте се нахранили. Причината е в недостига на гликоза в кръвта. Това са единични случаи, които не трябва да будят притеснение.

За Framar.bg:

Още по темата:

1.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛюбопитноНовиниЛайфстайлПсихологияЗдравни съветиЛеченияАлтернативна медицинаКлинични пътекиБотаникаСпортСнимкиИнтервютаИсторияСпециалистиОрганизацииНормативни актовеТестовеМедицински изследванияЗаведенияХранене при...Социални грижиОбразованиеНаправления в медицината