Начало Здравна медиа Любопитно Екология Северните елени еволюират заради климатичните промени

Северните елени еволюират заради климатичните промени

Северните елени еволюират заради климатичните промени - изображение

На норвежкия архипелаг Свалбард северните елени са станали по-малки и по-леки, предупреждават от Британското екологично общество.

Експертите допълват, че елените еволюират заради климатичните промени.

"За 16 години теглото на възрастните елени се е понижило с 12 процента - от 55 кг на родените през 1994, до около 48 кг на елените, родени през 2010 година", посочват още еколозите в специален доклад.

Проучването е направено от екип от учени от Института Джемс Хътън в Шотландия, Норвежкия институт за природни науки и норвежкия Университет за естествени науки.

Експертите следят размерите и теглото на елените на архипелага от 1994 г. Те залавят животните, маркират ги и ги премерват, а после повтарят процедурата с всяко поколение възрастни животни.

Учените коментират, че елените са започнали да еволюират заради по-топлите зими, в които често вали дъжд, който заледява заснежените  територии и пречи на пашата. По тази причина животните гладуват, губят малките си или раждат много по-дребно поколение. Същевременно популацията на елените не е намаляла, а напротив - през последните 20 години се е удвоила.

Снимка: VivereSani.it

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияНовиниЛюбопитноЛайфстайлСнимкиПсихологияЗдравни съветиСоциални грижиФизиологияСпортИсторияНормативни актовеЛечения