Начало Здравна медиа Любопитно Грижа от природата Сибирският здравец помага при косопад

Сибирският здравец помага при косопад

Сибирският здравец помага при косопад - изображение

Изследване, публикувано в сп. BMC Complementary and Alternative Medicine, твърди, че екстрактът от сибирски здравец влияе на растежа на косата. Учени от университета "Чун Ан" в Корея и от Хавайския университет в САЩ направили проучването. Техните открития сочат, че корилагинът и галовата киселина са най-активните съединения в естракта от растението. Двете съединения допринасят за стимулирането на растежа на космите чрез намаляване на възпалението. Специалистите установиха, че сибирският здравец има висока антиоксидантна активност, която също може да предотврати загубата на коса. Така космените фоликули са защитени от хидропероксидите, които причиняват косопад.

Когато изследователите сравнили ефектите на екстракта от сибирски здравец с миноксидил, те установили, че естественото съединение води до по-добра пролиферация и миграция на човешките дермални папилни клетки, които спомагат растежа на космите. Миноксидил е лекарство, което се прилага за лечение на косопад. Екстрактът също така насърчава експресията на протеина Ki-67 и на нивата на информационната РНК на хепатоцитния растежен фактор и на съдовия ендотелен фактор. Те поддържат клетъчния растеж и клетъчната пролиферация (увеличаване броя на клетките, изграждащи конкретна тъкан).

Учените приложили екстракта върху една група мишки, а върху друга медикамента миноксидил в продължение на 3 седмици. Резултатите показали, че лечението с растението предизвиква по-значителен растеж на косъма от терапията с лекарството. То увеличава и регенерацията на косата и предотвратява загубата й.

Редактор: Ирина Тенева
Източник: naturalnews.com
Снимка: еarth.com

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЗдравни съветиБотаникаЛайфстайлПроизводителиХранене при...ПрезентацииАлт. медицинаЗдравни проблемиЛюбопитноНовиниЛечения