Начало Здравна медиа Любопитно Знаете ли, че... Слабото осветление може да повлияе на способността за учене

Слабото осветление може да повлияе на способността за учене

Слабото осветление може да повлияе на способността за учене - изображение

Слабото осветление може да затрудни работата на мозъка, тъй като от него страда хипокампусът, а това е онази част от мозъка, чиято основна функция е свързана с краткосрочната и дългосрочна памет.

Учени от Мичиганския университет стигат до заключението, след като провеждат експеримент с плъхове, чиято основна цел е да установят какъв ефект оказва различната степен на осветеност.

В продължение на месец животните били поставени в условия, където осветлението е слабо. След този период става ясно, че те са загубили 30% от обема на хипокампуса. Не успяват да се справят с пространствената задача, а преди експеримента това било лесно за тях.

В следващия месец увеличили силата на светлината. В края на периода те констатирали, че способностите на мишките вече са възстановени.

Друга група гризачи били поставени на място с ярко осветление. Те не само не изпитали трудности при решаването на пространствените задачи, но дори го направили по-добре в сравнение с времето, когато живели на нормална светлина.

Всичко това кара специалистите да направят извода, че дългото живеене в тъмни стаи води до понижаване нивото на мозъчния невротрофичен фактор, който поддържа връзките между невроните.

Експериментът показва, че промените в средата не само влияят върху хората, но и провокират структурни промени в мозъка, смятат учените. Те са убедени още и в това, че проектът, по който работят, ще доведе до положителни последствия за възрастните хора, тези с глаукома, дегенерация на ретината или когнитивни увреждания.

По статията работи: Гергана Караилиева
Източник: meddaily.ru

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛайфстайлЛюбопитноЗдравни съветиПсихологияНовиниАлт. медицинаХранене при...ФизиологияБотаникаСнимкиСпортЛечения