Начало Здравна медиа Любопитно Знаете ли, че... След определена възраст повечето килограми са по-добър вариант

След определена възраст повечето килограми са по-добър вариант

След определена възраст повечето килограми са по-добър вариант - изображение

Дългогодишно проучване разкрива, че теглото, алкохолът и кафето все пак имат пръст в определянето на продължителността на живота. Изследването, което продължило 30 г., показва, че хората с малко наднормени килограми живеят по-дълго от доста по-слабите си събратя.

Учените анкетирали 14 000 души, които били на възраст между 55 и 100 г., и проследили техния начин на живот. През 2003 г. анализирали данните от останалите живи 1600 души и се опитали да разкрият тайната им.

Хората, които консумират до две питиета бира или вино на седмица или по една чаша на ден, живели по-дълго, отколкото хората, които се въздържали. Такъв ефект има и пиенето на до две чаши кафе на ден.

Проучването сочи, че наднорменото тегло има отрицателно отражение до 80-годишна възраст, но след тези години намалява вероятността от смърт с 3%. Проф. Клаудия Кавас, която е гериатричен невролог от Калифорнийския университет, казва, че не е лошо да си слаб на млади години, но е много лошо да си слаб, когато си стар. При хората с тегло под нормата има вероятност за увеличаване на смъртността от 50%. Затова над 60-годишна възраст е хубаво да се качат малко килограми.

Специалистите установили, че за удължаването на живота не помага приемането на витамини А, С, Е или калций. Пиенето на чай също, само физическата активност средно за 15 мин. на ден оказва влияние колко ще живеете. Разбира се 30 мин. е по-добре, а 45 мин. още по-добре.

Практикуването на някакво хоби 2 часа на ден ще помогне да се увеличи продължителността на живота с цели 21%. Също така проф. Кавас е на мнение, че с колкото повече хора извън собственото си домакинство говори човек, толкова повече намалява риска от смърт.

За съжаление нито един от всички тези фактори по отношение на начина на живот няма значение за вероятността от появата на деменция.

По статията работи: Ирина Тенева
Източник: mirror.co.uk
Снимка: independent.co.uk

 

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛюбопитноТестовеНовиниСнимкиСпортЛайфстайлФизиологияДиетиЗдравни съветиЗдравни проблемиЛеченияАлт. медицинаБотаникаИстория