Сироп от черен бъз и други известни рецепти на Петър Димков
Растението бъз се използва от дълбока древност за лекуване на различни болести. Любопитното за него е, че е непридирчиво и човек може да не му обърне внимание, ако не е запознат с качествата, които притежава. Най-важното от тях е свойството му да подсилва защитните сили на организма, поради което се използва в сезона на настинките и грипа и като профилактично средство срещу рак.
Семейство Бъзови включва над 30 вида растения, разпространени почти в целия свят, но българският народен лечител Петър Димков предпочита черния бъз (Sambucus nigra), известен още и като свирчовина, защото клоните му имат мека сърцевина и могат да бъдат използвани за направата на свирки. Според него черният бъз е най-ценната българска билка поради богатото си съдържание на захари, дъбилни вещества, смоли, пектин, витамин С, витамини от група В, каротин, желязо, аминокиселини и валерианова, ябълчена и винена киселини.
Кой е Петър Димков?
Петър Иванов Димков е български офицер, а на по-късен етап – народен лечител и основоположник на ирисовата диагностика в България. Той е роден на 19 декември 1886 г. в София. Баща му Иван Хаджидимов е свещеник от село Горно Броди (дн. в Гърция), а майка му Екатерина Димкова, известна народна лечителка, го запознава с народната медицина в ранна детска възраст. Началното си образование получава в софийското училище "Денкоглу".
През 1899 г. заминава за Петербург, където завършва Военна академия. По време на учението си посещава и лекции по медицина, както и беседи по Тибетска медицина. Там се запознава и с трудовете на доктор Пекчели за ирисова диагностика, които пораждат интереса му към този начин за диагностициране, а материалът на М. Платен за природосъобразен живот и лекуване става негова настолна книга.
Петър Димков взима участие в Балканските войни (1912-1913) и Първата световна война (1914-1918), по време на които е раняван многократно. Именно тогава той открива способността си да лекува, спасявайки живота на голяма част от войниците, болни от холера.
След края на ПСВ се установява в София, където започва дейността си като народен лечител, а на по-късен етап от живота си се отдава напълно на билколечението и народната медицина, като лечебната му практика е изцяло безплатна.
Според Димков не трябва да се лекува само тялото, но и душата на човек, както и че няма нелечима болест.
Рецепти на Петър Димков
Следвайки примера на майка си, Петър Димков се посвещава на изучаване на лечебните растения, събиране на различни рецепти и тяхното доразвиване.
Рецепта на Петър Димков за сироп от черен бъз
Необходими продукти:
- 4 килограма бъз
- 1 килограм захар
Начин на приготвяне:
Плодът е най-активната част на растението. Бере се в края на август, след което клонките и зелените плодове, които са отровни, се изхвърлят. Добре измитите зърна могат да се отделят с помощта на вилица. Продуктите се редят в стъклен съд на слоеве. Първият слой плодове трябва да е с дебелина 2 см, следва захар и отново плод. И така, докато мястото или продуктите свършат. Подредбата трябва да завърши със слой захар. Препоръчва се стъкленият съд да се покрие с марля. Съхранява се на светло и слънчево място за три седмици, след което плодовете се прецеждат през марля, като се внимава някое зрънце да не попадне в сиропа. Готовият продукт се налива в бутилки, но не до горе, тъй като процесът на ферментация продължава.
Начин на приложение:
- Превенция на грип – сутрин по 1 супена лъжица на гладно.
- Подсилване на имунната система – по една супена лъжица сутрин, обед и вечер на гладно.
Вино от черен бъз по рецепта на Петър Димков
Прецеденият за сиропа плод се изсипва в по-голям стъклен съд и се залива с вода (на един килограм плод – три литра вода). След 2-3 седмици се получава вкусно вино. Пие се по една винена чаша преди хранене три пъти на ден. Действа като сиропа.
Рецепта на Петър Димков за мармалад от черен бъз
За приготвянето на мармалад от бъз е необходимо първоначално плодът да се измие и пресова. Вари се на умерен огън до сгъстяване и се насипва в бурканчета още горещ.
Мармаладът, притежаващ всички благотворни въздействия на растението, се приема по една чаена лъжичка преди ядене. Той регулира храносмилателната и пикочно-половата системи. Също така действа антиканцерогенно.
petardimkov.com, pixabay.com
Продукти свързани със СТАТИЯТА
ФИТОЛОР ХОТ саше * 10 ФОРТЕКС
ПРОМОХЕЛТ АГЕЙН ТИНКТУРА ДЪЛГОЛЕТИЕ 100 мл
СПРЕЙ ЗА ГЪРЛО ABC 30 мл ЦВЕТИТА ХЕРБАЛ
ИМУНОФОРС ЗА ДЕЦА сироп 100 мл
ЧЕРЕН БЪЗ капсули 575 мг * 100 NATURE'S WAY
ПРОМОМАГНАЛАБС ТУСИДРЕН сироп 125 мл
НовСТАТИЯТА е свързана към
- Грижа от природата
- Рецептата на лечителя Петър Димков за лечение на киста на яйчника
- Сироп от черен бъз - полезни свойства и приготвяне у дома
- Рецептата за профилактика на диабет на народния лечител Петър Димков
- Черен бъз – състав, употреба и противопоказания
- Черен бъз, Свирчовина, Драмбъз, Селешник, Мимер
- 4-дневна разтоварваща диета на Петър Димков
- Правете "възкресяващ" ставите компрес с моркови по рецепта на Петър Димков
- Черен бъз – най-ценната билка в България
- Черен бъз – най-добрата билка срещу зимни болести и отслабен имунитет!
- "Глобалната" рецепта на народния лечител Петър Димков
Коментари към Сироп от черен бъз и други известни рецепти на Петър Димков