Начало Здравна медиа Любопитно Грижа от природата Сок от шипка – лек срещу възпалени бъбреци

Сок от шипка – лек срещу възпалени бъбреци

Сок от шипка – лек срещу възпалени бъбреци - изображение

Шипката е едно от най-предпочитани растения сред българите. Широко приложение намират плодчетата и листата на храста както за лечебни цели, така и в кулинарията и козметиката. Най-лесният вариант за консумиране е под формата на чай или сок от шипка.

Плодовете са изключителен дар на природата и се препоръчват при редица заболявания – за прочистване на организма от вредни вещества, за нормализиране на кръвното, за здрави зъби, срещу остеопороза и артрит, срещу импотентност, регулира ПМС, предотвратява Алцхаймер и други.

През последните години се правят редица изследвания на качествата на шипката върху организма. Освен изброените полезни действия сок от плодовете се препоръчва особено често при проблеми и възпаления на бъбреците. Борбата с бъбречните възпаления обикновено е продължителна и изисква сериозно отношение. Процесът е болезнен и води след себе си редица неразположения.

Израелско проучване посочва, че консумирането на сок от шипка намалява риска от инфекции при хора с бъбречни заболявания на диализа. В проучване са участвали 110 пациенти на диализа. В продължение на година половината от тях е трябвало да консумират по три чаши на ден сок от шипка. Другата половина са консумирали обикновен сок.

Резултатите са показали, че при хората, които са пиели сок от шипка, нивото на концентрация на възпалителни молекули в кръвта е съвсем ниско. Тези пациенти са имали по-малка нужда от хоспитализация в сравнение с контролната група.

Диализата обикновено увеличава концентрацията на свободни вредни  радикали в кръвта. Пациенти, подложени на тази терапия, често са застрашени от инфекции.

Според ръководителят на израелският екип Д-р Батиа Кристал различни изследвания през последните две години сочат, че сред всички плодове и зеленчуци, шипковият сок е с най-голямо количество на антиоксидант полифенол, намаляващ клетъчното увреждане, което е причинено от свободните радикали.

Сок от шипка помага и при камъни в бъбреците и заболявания на пикочни мехур. Във всеки един от случаите сокът трябва да има тъмен цвят, което говори на наличието на по-голямо количество растителни пигменти.

По статията работи: Велина Неделчева
Снимка: StyleCraze
Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияИсторияВидеоЗдравни съветиЛюбопитноНовиниБотаникаЗдравни проблемиСпециалистиЛеченияХрани и ястияДиетиАлтернативна медицинаХранене при...РецептиАнкетиПроизводители