Начало Здравна медиа Любопитно Знаете ли, че... Социално-икономическият статус оказват влияние върху степента на затлъстяване

Социално-икономическият статус оказват влияние върху степента на затлъстяване

Социално-икономическият статус оказват влияние върху степента на затлъстяване - изображение

По-ниският социално-икономически статус се свързва с по-висока степен на затлъстяване, информират специалисти от Великобритания.

Учените са провели мащабно изследване на около 23 000 доброволци. Установено е, че колкото по-ниско е човек или е бил в социално-икономически аспект, толкова по-висок е индексът му на телесна маса. Паралелно с това е направен и още едно заключение, че отделните фактори, които определят статуса на позиция, оказват влияние, освен на телосложението на човек, но и на бъдещите поколения на конкретния представител. Разтворената ножица между индекса телесна мазнина на хората индикира все по-задълбочаваща се класова диференциация.

Авторите на проучването считат, че стабилно нарастващите неравенства по отношение на индекс телесна мазнина могат да се редуцират със затваряне на ножицата между различните икономически класи.

"Ниският социално-икономически статус е свързан с риск от затлъстяване. Това е рисков фактор сам по себе си и е добре да се разглежда като такъв от медицинската общност", коментират авторите на проучването.

Затлъстяването е проблем със световен мащаб сред населението на планетата. Според статистиката над 2 милиона души страдат от затлъстяване. Липсата на движение и спорт, нездравословния начин на хранене и напрегнатия живот са основни причини, поради които хората се справят все по-трудно с наднорменото тегло.

Снимка: College PapersОще по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияТестовеДиетиНовиниЛюбопитноЛайфстайлИнтервютаСнимкиСпортЗдравни съветиОрганизацииМедицински изследванияЛеченияАлтернативна медицинаЗаболявания (МКБ)Хранене при...БотаникаЗдравни проблемиПсихологияСоциални грижиНормативни актовеЗаведенияСпециалистиАнкети